Innanför eller utanför

Nu är det som det är. Jag är gammal och har sjungit sången i ungdomen många gånger utan att reflektera på hur skadlig den kan vara.
”Innanför eller utanför var skall du stå en gång…”
Det var farligt med högljudda predikanter tydligen. Det har jag bara ett enda minne av från min tonårstid. Det var en kraftfull stämma predikanten hade och han upprepade gång på gång:

”Och det blev åter morgon!”

Det var ju illa nog, när jag hade de första sömnproblemet och blev rädd för att det inte skulle bli morgon någon mer gång. En del är rädda som barn för att somna. De har ingen kontroll över vad som händer sen. Men jag triggade upp mig av rädsla, att morgonen inte skulle komma. Nu vet jag, att den skall komma!

Nåväl i vuxen ålder frågade jag min mamma vad han hette, som var så högljudd. Farligare än så var det inte. Jag kan räkna ut själv, att han predikade en påskdag i ”min” missionskyrka. Det är en stor dag, när ljuset segrar över mörkret och livet över döden genom Jesus.

Det som är värre då är att vara högljudd och skrika, att Jesus skall komma tillbaka. Ser till min förtjusning, att jag köpt en doktorsavhandling till. Den är oläst för jag kunde ju sången och fattade ungefär vad avhandlingen handlar om:
”Innanför eller utanför” av Nils Gunnar Holmberth.
Snart skall det bli av och jag plöjer den också. Inte blir jag intelligent för det! 🙂

Det är en annan bok jag sökte i bokhyllorna den om alla anmälningar till domkapitlet. Prästen hade haft ett samtal med varje konfirmand om hur de uppfattat undervisningen och om de trodde på Jesus som Guds son. Ja, det var väl om de kunde vara med i kyrkans trosbekännelse, gissar jag. Två eller tre pojkar vågade svara ärligt ”nej” och prästen föreslog, att de skulle vänta med sin konfirmation ett år. Detta gick inte hem hos föräldrarna och därmed blev prästen E.J. Ekman avkragad så småningom och den förste föreståndaren i Svenska Missionsförbundet lite senare. Så enkelt var det på den tiden att bli avkragad! Än så länge har jag inte hittat den boken där detta finns nerskrivet.

Så enkelt var det att hamna utanför Kyrkans dörrar. Det står inget i bibeln om Svenska Kyrkan eller om Frikyrkan. Det står däremot att Jesus skall komma tillbaka precis som han har lovat.

Och som du for du komma skall
O Jesus hit tillbaka
Jag akta vill uppå mitt kall
jag bedja vill och vaka
Jag vet ej tid jag vet ej stund
men dagligt dig förbidar jag.

Citat fritt ur minnet. Den som vill får kontrollera. No comments ändå.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Innanför eller utanför”

  1. Men en sak är säkert: Jesus skall komma tillbaka och vi vet inte tiden eller stunden, därför är det viktigt att vi är redo.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: