Prövningar

Det finns en bibelvers, som jag då rakt inte gillar. Den citerar jag fritt ur minnet från 1917 års översättning:

”Inga andra prövningar har mött er än sådana som vanligen möta människor. Och Gud är trofast han skall inte tillstädja att ni blir frestade över er förmåga.”

I min ungdom och sen också tyckte jag, att jag själv var ett undantag, som faktiskt var prövad för mycket och över min förmåga! Nu på morgonen tog jag ett litet ”mannakorn” och massor av minnen flöt upp. Hur många mer än jag har blivit stigmatiserad med diagnosen manodepressiv utan att begripa innebörden och varit inlåst för behandling för just den sjukdomen? En sömnrubbning är sjukt i sig ändå.

Jag har gått med i (H)järnkoll för att vara med och sticka hål på fördomar om psykiska sjukdomar eller neuropsykiatiska handikapp. Då gäller inte mina gamla erfarenheter från år 1956, trots att bältesbehandlingarna och tvångssprutor är lika kränkande idag!

Dagen mannakorn är från Job bok. Han om någon hade väl rätt att tala om prövningar! Vad är mitt lilla att komma med då? Visste Job något om manodepressiv?

Job 8:21
Än en gång skall han låta dig skratta,
låta dig jubla av glädje.

Bibel 2000
Job 8:21
Så vänta då, till dess han fyller din mun med skratt och dina läppar med jubel.
1982 rev. översättning av 1917 års

Eftersom det inte gick att skaka av mig de givna diagnoserna, så levde jag i skräck för att sjukdomen skulle komma tillbaka, om jag var lite uppåt och skrattade lätt. Sen kom skräcken för sömnlöshet och om jag inte somnade fort nog på kvällen, så satte skräckfilmen igång från Restad Sjukhus. Den filmen gick inte att stoppa. Den filmen gick inte att klippa i eller ta bort alla obehagliga scener.

I lite dämpade stunder var det en stor tröst att läsa från Psaltaren:
Ps 42:6-7
”Varför är du tyngd av sorg, min själ,
och full av oro?
Sätt ditt hopp till Gud!
Jag skall åter få tacka honom,
min räddare och min Gud.”

Då höll jag fast vid att det kommer ett ”åter”, när jag får skratta.

Det är inget sjukt i det. Fördomar skall man sticka hål på. Den här Bloggen är personlig och jag drömmer fortfarande om att få tröstan någon, som varit utsatt för samma kränkningar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Prövningar”

  1. vet du vad du tröstar så mycket du bara kan utan att du ens vet om det. Det är härligt när man hittar nått att luta sig emot. Du har din tro, själv vet jag inte riktigt vad jag lutar mig emot kanske mest mig själv ??? Eller om det är det goda godheten som finns i allt som jag lutar mig emot jag vet inte riktigt. Men du är en godhet som jag ibland lutar mig emot i tankarna. 🙂 kram på dig min vän

    1. Fem år har gått och jag svarade aldrig på din kommentar. ”malix.se.malix” var din hemsida då. Vi har hållit kontakt ändå. Du skriver flitigt på Facebook och arbetar bland unga, som har svårt att få arbete. Av olika anledningar. Jag fortsätter att läsa på om ADHD och andra handikapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: