Himmel och helvete

Andra upplagan av Allan Rubins bok:
HASCH – HIMMEL och HELVETE
kom ut år 1990. Då var det inne att protestera mot hallucinogena droger. Det var viktigt att varna för skadeeffekterna. Kaos var granne med Gud. I hårdrocken fanns det reklam för självmord – att våga gå så nära kanten, som det var möjligt. Många unga människor störtade in i döden.
Boken finns bara att låna på bibliotek, om den inte är sönderläst. Ingen varning tycktes hjälpa. Ytterligheterna berör varandra i en kemiskt injicerad himmelsk upplevelse eller som många har berättat om en så kallad sne´tändning med en upplevelse av helvetets alla kval och ångest.

Ytterligheterna berör varandra även i bloggar. I tidig morgonstund läser jag ”Fjärde Väggen”, som jag länkat till från början. Den är brilliant om att vårda eller vårdas, friskt eller sjukt, frihet eller fångenskap, kvinnligt eller manligt. Även om bloggen handlar om vanvårdade katter igår… Det kunde lika väl handla om himmel eller helvete. Men det behövs inte för det ämnet tar Stefan Swärd upp samtidigt i sin kända blogg. (Se min blogglista)
Läs mera här

En tredje association från mig. Igår invigdes en viktig och väl genomarbetad utställning i Skara museum:
”Psykets historia – en resa genom 4000 år”
Läs mera här
Det finns med andra ord en hopsamlad kunskap om dårskap, vansinne eller spelad dårskap sen 2000 år tillbaka före Kristus (Kung David levde 1000 år f. Kr. och han spelade galen en gång inför kung Saul som ett exempel).
De stora, mastodonta sinnessjukhusen som byggdes i Sverige i början av 1900-talet strategiskt placerade avvecklades runt 100 år senare. Vårda eller vårdas. Friskt eller sjukt. Frihet eller fångenskap.

Bibeln säger: – Dårarna säger: Det finns ingen Gud.
Det går att gyckla hela livet. Det går att vara sjuk hela livet men ändå vara frisk inuti och veta att Gud håller allt i sin hand. Kaos är granne med Gud. Han omsluter oss på alla sidor och håller oss i sin hand. Om vi vill. Det är ett hälsotecken att vilja vara där.

Stefan Swärd skall skriva färdigt den bok han skrivit till hälften om bibelns undervisning om helvetet. Sanningen skall göra oss fria enligt Jesus. Prästerna skall sluta att ljuga om att en människa kan gå förlorad. Präster och pastorer skall förkunna räddning genom Jesus Kristus.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Himmel och helvete”

  1. Över två år har gått sen jag skrev denna blogg. Ser att jag anser att präster och pastorer bör förkunna evangelium om Jesus och inget annat. Vet precis var mina sår finns…

    I hans sår har jag fått läkedom!

    Någon har klickat fram denna gamla blogg och budskapet om rening genom Jesu Guds sons blod gäller varje dag. I det hoppet renar jag mig liksom han är ren.
    Vad vore mitt liv utan Paulus som förklarat allt så bra och Johannes och Petrus!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: