Under hans beskydd

Då fortsätter jag fritt ur hjärtat med fria associationer och utan språkkunskaper i hebreiska. Tack vare alla andras synpunkter och lika fria associationer, så blir denna bloggpost till. Tack vare alla andras lust att uttrycka sina synpunkter, så måste jag sortera deras och mina. Med andra ord är det blandade synpunkter och blandade känslor.

”Sanningen fruktar inte dialog, därför att sanning aldrig kan skadas av dialog.”

Citatet är från en bloggare, som citerade ur Sv Kyrkans tidning, som citerade från en av de första århundradenas lärde. Så citat är viktiga. Och översättningar är viktiga. Och tolkningar är viktiga.

Svenska Kyrkans förre ärkebiskop K.G.Hammar var och är mycket lärd och har en kunskap, som jag aldrig klarade av att sätta mig in i. Det klarade däremot teologen Stefan Gustavsson och kunde formulera den annorlunda tolkningsmodellen. Som jag inte vill ha ens.

Då är jag en bit närmare poängen denna morgon. Min mor var från en bondgård och hade i sin ungdom ansvarat för hönsgården och hönornas frihet utanför också. Hon hade sett hur det ser ut, när det är fara på färde och hönan kacklar högljutt och sträcker på sig för att samla in sina kycklingar. Jag ville ha en textutläggning en gång i tiden och veta hur det ser ut. Plötsligt hade min försynta mor en livlig textutläggning om rädda kycklingars fart in under hönans vingar. Här är texten:

”Ty du är min hjälp och under dina vingars skugga jublar jag.”
Psaltaren 63:8

…till dess det onda är förbi…..fritt ur minnet var nu detta står på något annat ställe? Min livserfarenhet bekräftar likheten med fara, en rädd kyckling och mörkret under vingarna och friheten och ljuset, när faran är över och när glädjen kommer.

Vi är kvar i Ruts bok hur omodernt än budskapet är för feminister. Rut hade tydligen varit en mycket bra sonhustru och stöttat sin svärmor, när Noomi blivit änka. Ryktet om Rut hade nått Boas. Han visste redan mycket om henne, när de träffades på sädesåkern i skördearbetet. Boas tillade:
”Herren skall löna dig för vad du har gjort. Ja, full lön skall tillfalla dig från HERREN, Israels Gud, som du har kommit för att finna tillflykt under hans vingar.”
(Svenska Folkbibeln)

Författaren Eva Moberg skrev en lång, lång analys av Gamla Testamentet, när Bibel 2000 hade kommit ut. Artikeln finns i Ordfront nr 1 2000. Hon ville ha en varningstext och städat bland bibeltexterna. Det var bara Ruts bok, som gick igenom hennes hårda censur. Hon och feministerna ville nog helst ha bort alla karlar men Boas fick godkänt och mannen i Höga Visans med sin sinnliga kärlek. Många lärde vill dessutom ha bort poängen med äktenskapet och Guds tankar, som är mycket högre än människors.

Så det passar tydligen inte, att en kvinna kan underordna sig och att en man och kvinna kan underordna sig varandra i HERREN. Men detta gjorde Boas och Rut. Han tillhörde det utvalda Israels folk och hon tillhörde ett fiendefolk mot Herrens utvalda. Rut kom inte in i Jesu släkttavla hur som helst. Nu är jag nästan framme vid poängen…..

I Ruts bok kapitel 3 står det enligt grundtexten fyra gånger, att Rut låg vid fötterna under Boas mantel. Hon var under hans beskydd dagtid och när natten hade kommit. Vi har fått nya bibelöversättningar runt år 2000. Eftersom någon frågade i en kristen tidning om sex före äktenskapet och menade, att det inte var noga i Gamla Testamentet, så kollade jag både den ena och den andra nya bibelöversättningen, när de kommit ut. Låg inte Rut vid Boas fötter? Har inte texten lika djup innebörd idag detta att vara under någons beskydd? Var det inte så att offentligheten om Boas och Ruts kärlek och juridiken hade sin rätta gång först innan de blev ett?

Snart är jag klar med släktforskningen i Matteus kapitel 1. Parenteserna om vilka som var mammor under vissa förhållanden i vissa tider och vissa kulturer visar bara på att Jesus kom till alla i alla tider oavsett utgångspunkt.
Ingen feminist kan förändra fakta om släktforskning från far till son. Ingen kvinna är mindre betydelsefull för det. En höna är en höna dessutom och Jesus ville inget hellre än att samla sitt folk under sina vingar, som en höna samlar ihop dem.

Under hans vingar jublar jag, som en liten rädd kyckling ibland. Ibland är jag ute och vimsar runt.
Fakta kvarstår. Guds ord håller att lita på.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Under hans beskydd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: