Psykisk hälsa

Denna bloggpost tillägnas min mentor och en för mig okänd kvinna, som skrev det ord igår, som jag längtat efter: ”Berätta!”

Min mentor och jag möttes för tolv år sen på ett bönemöte och bytte E-postadress första kvällen. Hon behärskade datateknik. Jag behärskade min envishet. Det sa vi inget om till varandra. Det kom fram så småningom, att jag fått en tagg i köttet precis som Paulus. Hon var sjuksköterska i tjänst. Hon kunde detta med taggar. Det trodde jag, att jag kunde också. Jag var redan ute på nätet. Det var där det hänt, som orsakade smärtan.

Jag ville skriva om det, som ingen begriper. Hon ville, att jag skulle skriva om kvinnor i bibeln. Som en tagg… Hon försökte förklara, att det är bara att söka. ”Du skriver en ord i din text. Sen söker andra på det ordet och kommer till din text.”

En tagg. Nu har det gått tolv år och jag börjar ana, att jag har fått en tagg i köttet precis som Paulus. Den får jag leva med. ”Skriv om kvinnor i bibeln,” sa hon. ”Det kan du ha som en tagg.”  Då fattade jag inget. Nu anar jag…

Det irriterar många detta med bibeltexter. Hur kan någon vara så dum och skriva ”av honom föddes”, som om män kan föda barn? Visst. Det var då det för tusentals år sen.

”…och Jakob födde Josef, Marias man. Av henne föddes Jesus som kallas Kristus.”

Där börjar problemen. Det har kommit in kvinnor, som fött ett barn eller två efter varandra – tvillingar. Där börjar psykisk hälsa och min bloggpost mitt i natten. Någon skrev igår: ”Berätta.”

Visst. I stället för att sy korsstygn som sysselsättning kan man välja halva sådana och sy twist. Det var roligare men ändå inte min stil. Det fick bli släktforskning i bibeln. Den blev två långa blädderblockspapper efter varandra och sen genomskinlig plast över. Arbetet är bevarat i en rulle. För jag skulle flytta och hade allt på en garderobsdörr: ”Abraham födde Isak, Isak födde Jakob, Jakob födde Juda…”

Längre än så kommer vi inte. Juda födde inte bara en son utan två – både Peres och Sara. Sara är ett mansnamn ”och Tamar var deras mor”. (Översättning ur Svenska Folkbibeln). Varför finns det vissa markeringar och namngivna kvinnor, som fött barnen i bibeln och varför poängterar evangelisten Matteus detta från början av Nya testamentet? Inget att undra på att det uppstått feministteologi! Bibeln är visst så patriarkal. Vad nu det innebär?

Mitt svar igår till en okänd kvinna i Anta utmaningen var att börja med en bibelvers i Paulus brev till romarna:

”Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen, det gjorde Gud genom att sända sin egen son som syndoffer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden.” (SFB)

”Det som lagen inte kunde göra, eftersom den kom tillkorta inför vår köttsliga natur, det gjorde Gud. Då han lät sin egen son bli lik en syndfull människa och sände honom som ett syndoffer, dömde han synden i människan.” (Bibel 2000)

Var inte ensam, när du läser bibeln! Texterna är obegripliga men det finns gudsmän genom alla tider, som ställt sitt liv till förfogande att forska i alla skrifter för att förstå och sen kunna förklara sammanhangen genom den helige andens ledning! Bibeln är ett bibliotek av böcker skrivna under en lång tid av olika författare med olika yrken. Gud själv vakar över sitt ord!

Det ser ut som ett sexköp, när Juda blivit änkman och hans sonhustru Tamar var änka för tredje gången och överlistade honom. Det ser ut så kanske vid fösta läsningen av bibeltexten i 1 Moseboken kapitel 38.

”Skriv om kvinnor i bibeln,” sa min mentor för många år sen. Det har jag gjort i min blogg och det är bara att söka på Tamar, Rebecka, Rahab, Rut och många andra. Allt hör ihop med allt. Sions dotter är inte vem som helst heller.

Var kommer ”Psykisk hälsa” in då? Jo, det är läkedom i Jesu sår. Det var om blodet, som jag ville skriva från början. Detta obegripliga i psalmen:

”Guds rena lamm oskyldig, på korset för oss slaktad Alltid befunnen tålig Ehur du var föraktad Vår synd han haver dragit och dödens makt nedslagit Giv oss din frid, o Jesu.”

Det var på den tid, då det var nyttigt att lära sig psalmverser utantill. Tro inte, att någon modern kvinnlig präst kan ta bort kraften i blodet!

Taggar Kvinnor i bibeln.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: