Öppet brev till kvinnlig präst

Denna länk går till Svenska Kyrkans tidning.
Kyrkan har ett ärende utan försoningsoffer
Webbdebatt: Plocka bort talet om synd, skuld och slaktade lamm

Publicerad 2011-03-23

Eftersom länken inte fungerar längre kommer en del av inlägget här insatt den 13 oktober 2013

Ulla Karlsson skrev:
”Guds rena Lamm, oskyldig på korset för oss slaktad, alltid befunnen tålig fastän du var föraktad, vår synd på dig du tagit och dödens makt nedslagit. Giv oss din frid, o Jesus”. Sv ps 143

”När världens Frälsare jag ser på korset där sitt liv han gav, jag bittert ångrar, blygs för det som förr min lust och stolthet var”. Sv ps 145

Eller en mer modern variant:

”Han gick den svåra vägen upp till Jerusalem. Han gick med sina vänner som skulle svika honom snart. Han gjorde det för dem. Han gjorde det för dem”. Sv ps 442

Är det bara jag som känner det motbjudande att ta dessa ord i min mun? Den gudsbild och människosyn som avbildas är förfärlig och grotesk! En fallen skapelse, ett syndigt människosläkte, vars Gud de tillber, är som en diktator från Nordafrika eller Mellanöstern, som kräver ett människooffer för att försonas med sitt folk…

Är det ingen människa som undrar över detta inom kyrkan? Jag förstår att människor utanför kyrkan inte bryr sig, eftersom det är en så verklighetsfrämmande världsbild i ett modernt sekulariserat land, som förmedlas. Men det måste väl finnas någon människa som funderar över detta?

Är det inte dags att vi i kyrkan börjar tala om människor i utveckling istället? Det finns ingen fallen skapelse och därför blir hela försoningsläran orimlig! Plocka bort allt tal om synd, skuld, skam, blod, slaktade lamm och annat förfärligt! Det hör inte hemma i modern tid, bland upplysta människor!

Tala istället om kärlek, kärlek till medmänniskor, kärlek till det egna jaget, barmhärtighet, godhet, medmänsklighet, frihet, yttrandefrihet, jämlikhet, mod, självkänsla, självförtroende, upprättelse och kärlek igen. Det är vad världen behöver!

Det kräver förstås ett stort och omfattande arbete i att formulera nya psalmtexter, nya gudstjänstordningar och annat, men det kan det vara värt i slutändan!

Ulla Karlsson
Präst i Aspeboda församling

Så jag skriver spontant ett öppet brev.

Kära Ulla Karlsson!

En av mina Bloggar heter Vem är jag. Den kom för ett år sen och nu behöver jag inte berätta mer om det personliga, att jag varken fick bli sjuksköterska, missionär eller pastor. Den som vill bli präst måste ha lika höga intagningspoäng, som den vill bli läkare har jag hört. Så grattis till begåvningen! Den finns i generna.
Du skriver bland annat, att alla som är pedagoger vet, att människor utvecklas av uppmuntran, inte tvärtom. Så sant. Jag för min del fick självkänslan totalt knäckt inom mitt eget område: sjukvården.

Ingen behöver försvara bibelns budskap. Det tänker inte jag göra heller. Det jag vill berätta är, att det finns en röd tråd genom hela bibeln från pärm till pärm och det är blodet. Inom min första utbildning fick vi grundlig undervisning om blodets betydelse både i anatomi och fysiologi. Så jag tvivlar inte på blodets betydelse i människokroppen utan är bara fascinerad.

Genom min egen bibelläsning och trovärdiga bibellärares undervisning har jag fattat, att jag kan bli upprättad, ren och rättfärdig i kraft av Lammets blod. Ja, detta är totalt ute men inne för mig och många flera, som inte blivit besmittade av felaktig teologi. Jag har haft stora problem med mitt minne för detaljer – min oförmåga att glömma. Genom Jesu försoningsgärning på korset för mina synder vet jag att jag inte bär på agg mot någon. De hade tråkiga, kränkande rutiner år 1956.

Teologi nuförtiden kan tydligen se ut hur som helst. SOS för teologer med din inställning! Du har två handikapp. Det ena är att du är kvinna. Det andra är, att du är präst. Det innebär, att jag följt den debatten över 50 år om kvinnliga präster och tagit åt mig all kritik som ett läskpapper.

Numera undervisar jag inte utan berättar bara vad Jesu Kristi Gud sons blod betytt för mig, så att jag blivit upprättad! Det är nåd och inget annat. Nu kommer jag med stor glädje att berätta vidare om Jakobs söner hur de slaktade ett djur och doppade Josefs mantel i för att kunna lura sin far Jakob, att Josef nog blivit dödad. 1 Moseboken kap 37 –

Ja, så uppenbart är förhållandet mellan far och son i gamla testamentets texter till förhållandet mellan far och son i nya testamentet.
– Vi såg hans själs ångest 1 Mos 42:21

Har du och jag sett hans själs ångest i Getsemane för vår skull? Lukas kap 22:44
Jesus dog för din och min skull. Men han lever även om det fanns blodfläckar på manteln.

Allt gott
önskar
Gunnel Bergstrand

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

13 reaktioner till “Öppet brev till kvinnlig präst”

 1. Hej Gunnel!

  Tack för dina ord i ett öppet brev till en präst. Jag följde länken till Ulla Karlssons svar till de reaktioner hon fått och är tacksam att jag satt. Och tacksam att jag inte åt något, för då hade jag satt det i halsen.

  Det som fick mig att reagera var detta, som Ulla skrivit:
  ”Tanken att Jesus dog på korset för ”våra synders skull”, att ”han har betalat skulden med sitt eget blod”, är motbjudande och bortom allt sunt förnuft och rimlighet i en modern tillvaro.”

  Men, det är ju hela grunden i den kristna tron! Eller hur? Vi till och med lovsjunger om den underbara kärleken:

  O vilken kärlek, underbar och sann!

 Aldrig har någon älskat som Han.

 Det var för mig som Han dog,

 det var för mig som Han uppstod. 

Jag blev frälst genom Honom, lycklig och fri, 

jag vill Hans egen evigt nu bli.


  Och att vi människor växer av uppmuntran – det är väl en solkar uppmuntran i att Han dog och uppstod för mig (dig, oss) och att jag (du, ni) blev frälsta genom honom. Och även lyckliga och fria. Det är väl en underbar känsla!

  Jag hör vad Ulla säger, men jag måste nog påpeka att hur mycket jag än försöker, så förstår jag inte. Hon får gärna ha en åsikt, men jag måste få bearbeta den en stund….

  1. Niina, det är omtumlande att så många präster tycks ha lämnat bibelns budskap till förmån för egna spekulationer. Självklart att det är tillåtet att tänka själv. Jag tog en kopia av Ulla Karlssons egna åsikter. Motståndet mot bibelns lära har pågått så länge. Hon är inte först eller ensam. Det ändrar inget av att Gud steg ned och blev människa.
   Allt gott
   önskar
   Gunnel

 2. Förbannelse vilar över Ulla som vågar vara präst med sådana kätterier (Gal 1:8-9 & Matt 18:6).

  Bra att du tar tag i det och bemöter Gunnel. Välsignelse över dig!

  1. Juha, ordet förbannelse är omodernt eftersom det fattas så mycket av bibelkunskap. Vi skall vara så försiktiga och diplomatiska i hur vi uttrycker oss.
   Men nu får det vara nog med allt bibelhat! Detta har pågått över 10 år ute på nätet sen Bibel 2000 kom ut – ett öppet bibelförakt och ifrågasättande av kyrkans egna till och med.
   Kyrka och församling är samma ord på grekiska språket som sagt och det står inget i bibeln om högkyrkligt, lågkyrkligt eller frikyrkligt. Det står bara om att lyssna och ta emot eller förkasta Herrens ord.

   1. Ja, det må vara ett omodernt ord men jag citerar bara det tidlösa och eviga Guds Ord!

    Men som du säger, nu har det verkligen gått för långt i bl a Svenska Kyrkan!

  1. Gunnel jag instämmer med Juha och Niina ett stort, stort tack för att du försvarar GUDS ORD och VÅR GUD. Fortsätt kämpa i GUds välsignelse, ledning och strida de strider Gud leder dig att fortsätta med. Du behövs väktarsyster!! Tackar Jesus för dig :)!!!

 3. Jag blir tyvärr inte riktigt förvånad längre… Kanske beror det på att jag anat en utveckling i de länder som jag kan följa. Den största likheten i detta hänseende finner jag mellan Sverige och USA. Det finns liknande element i också i t.ex. Tyskland, men där är förutsättningarna ganska annorlunda.

  Det som jag ser är att några människor vänder sig inåt, mot likasinnade, och blir väldans ”renläriga” enligt sina egna kriterier, medan andra vänder sig utåt och försöker att säga saker som de tror att andra vill höra. En variant av den senare gruppen är att skapa ett evangelium som man i USA kallar för ”hälsa och välstånd” genom att ta fram allt som man tycker verkar vara positivt och trevligt.

  Jag tror att båda grupperna egentligen har likartade problem. De består i att de inte söker Gud, och frågar vem han är och vad han vill, utan att de bestämmer sig för någon modell som de sedan söker stöd för i bibeln. De kommer fram med många bra saker, men tyvärr också med många saker som verkar vara bra. Det är närmast omöjligt för enskilda eller grupper av människor att greppa bibelns budskap i sin helhet, vilket gör att alla enskilda försök verkar vara dömda att gå snett på något sätt. I praktiken ”vet” vi det redan, och de flesta av oss följer mer eller mindre medvetet något mönster som vi antingen vuxit upp med, eller som vi själva valt litet senare i livet. Det kommer att fungera för de flesta så länge man inte vill gå alltför djupt i det hela, utan nöjer sig med att leva ett rättfärdigt liv inför Guds ansikte.

  1. Stefan Herczfeld!

   Bra att du kommer in i samtalet. Jag tror ju att du förstår efter våra samtal på nätet, att min kunskap är smal men ändå viktig. Fattas det så otroligt mycket kunskap i det mest elementära ur bibeln, så vill jag med vänners hjälp berätta, att bibelns texter hör ihop. Som du märker går det steg för steg, härs och tvärs över bibeltexternas geografiska område.

   Visst är bibeltexterna DÅ, SEN, NU och FRAMTID? Visst är Labans intresse för guld och att utnyttja lika påtagligt idag?

   Många söker på Bloggen Egyptens plågor, som du hjälpte mig med. Kan vi visa på vilka gudar som trälbinder dagens människor, så är det bra. Eller lurar med drömmen om välfärd och skönhet.
   Och vem som banat en väg ut i frihet….

 4. Gunnel, att du har en gåva att lägga ut bibeltexten vet jag sedan 70-talet, när vi hade nära samarbete.
  Det du skriver om blodet är ju det mest grundläggande i den kristna tron. Om man inte förstår det, och inte ens vill acceptera det, då är det ett främmande evangelium som man förkunnar. Vilken innebörd lägger man i så fall i nattvarden?
  Jesus berättar i Joh. 15 om vingårdsmannen som beskär sitt vinträd, och rensar bort de torra grenarna. Jag är rädd att det finns många torra grenar i våra kyrkor (inte bara i Svenska kyrkan) som behöver rensas bort. Vi behöver förbli i honom för att han ska förbli i oss.

  1. Birgitta skrev: ”Jesus berättar i Joh. 15 om vingårdsmannen som beskär sitt vinträd, och rensar bort de torra grenarna. Jag är rädd att det finns många torra grenar i våra kyrkor (inte bara i Svenska kyrkan) som behöver rensas bort.”

   Helt sant! Men beskär trädet för hårt och även en del av de friska grenarna eller de som skulle kunna läka åker med. Beskär trädet för lite och det blir kvar en del torra och döda grenar som sedan sprider det döda även fortsatt i trädet. En svår balansgång och endast Herren kan vara den sanna vingårdsmannen.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: