Släkten är värst

Han har ingen släkt bakåt i tiden i Sverige och uppsatsämnet var givet:
”Släkten är värst”
Hans far dog, när han var 13 år och farfar levde heller inte. Ingen att fråga. Så jag fick frågan, om han inte kunde få låna min släkt. Den är inte värst. Den är bra men OK.

Så vi måste jobba tillsammans med det som aldrig intresserat mig nämligen historia och krigen. Det som intresserat mig bakåt i tiden var vem som var först i släkterna, att omvända sig åt Gud. Jag hade kommit ner till år 1860 ungefär. Om ”Roparna” fick jag läsa i böcker och rekommenderar Predikare-Lena av Tore Zetterholm och Roparna av David Carlsson. De böckerna borde alla kvinnoprästmotståndare läsa!

Nu kan jag inte definitionen av en släkt men det är från far till son och kvinnan är ingift i hans släkt. Den som vill rasa mot bibelns släktregister får göra det och jag blir inte feminist därför att patriarkerna fortsätter att ha stor betydelse. Bit för bit repeterar jag författaren Eva Mobergs hatartikel mot Gamla Testamentets Gud i tidningen Ordfront nr 1 år 2000. Den artikeln har fått mig att tänka till mer än en gång. För mig är den mycket värdefull. Jag får veta hur andra tänker om bibeln.

Präster och pastorer har gått på semester, så jag kan provocera dom en gång till. Jag får ändå ingen kommentar trots utmaningar. Nu gäller det den fria viljan och gener och förutbestämmelse. På min fars sida finns viljestyrka och organisationsförmåga. Ville de unga bli kaptener och ut i ett farligt krig i början av 1600-talet och framåt? På min mors sida fanns bönderna, som var rusthållare. Ville de verkligen släppa till sina fina hästar och kanske söner? Hur är det med den fria viljan? Hur är det med arv och miljö?

Så bra att ämnet var givet och vi inte skulle ändra rubriken. Som sagt. Jag har gått in i andras stora släktforskning och den börjar inte bra. Hur påverkar krigen karaktären? Var 30-åriga kriget bra eller dåligt?

Den unge fine killen och jag fick i vart fall MVG på Släkten är värst och jag tänker inte bli Calvinist. Läran om dubbel förutbestämmelse är livsfarlig i fel händer. Läran om allas frälsning till slut är lika livsfarlig hos sovande präster och pastorer.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Släkten är värst”

 1. Det är absolut inte fel att räkna in spinnsidan också. Jesu egna annaler inkluderar skökan Rahab och Batseba, som blev änkan efter Salomos illdåd mot hennes man. Precis som med gubbar är det Guds nåd som gäller. Läs gärna också om de kvinnliga domarna och andra hjältinnor. Jag instämmer helt med Paulus att ”här är inte man eller kvinna”.

  1. Välkommen hit Ulf Stenlund, det finns bloggar om dessa kvinnor, som är nämnda i Matteus kap 1. Jag skriver en Blogg spontant och med facit i hand är det ingen ordning. Och snart har jag ändå mer ålderns rätt att upprepa mig……
   Det får nog bli om Josef den näst yngste av Jakobs söner och min favorit…..
   …..förutom Paulus….
   inom bibelns pärmar, för Jesus lever och är ständigt närvarande.

 2. Aj då, Salomo blev ju följden av Davids åtrå. Det var förstås David som svarade för illdådet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: