Äktenskapsbrott

Det var på 100 årsdagen sen vår far föddes, som en av mina bröder visade en släktforskning på en masonitskiva generation efter generation med början från slutet av 1500-talet. Kaptenens födelseår gick inte att få fram och släktforskningen var gjord redan av en annan. Det går an, att få gå in i andras stora arbete!
En dag långt senare fick jag till och med gå där denne kapten gått som krigsskadad på en gård. Gården var en gåva av drottning Kristina. Fint värre men allt började med otrohet både av kaptenen och hans hustru och skvallret och anklagelserna protokollförda i tingrätten i början av 1600-talet. Det går visst att komma längre tillbaka i tiden i släktforskning, om det finns tingsprotokoll och domar.

Det var så intresset för släktforskning i Matteus kapitel 1 började för min del. Det skulle ju gå precis lika bra att rada upp generation efter generation på stort vitt papper från far till son (agnostiskts) Abraham var far till Isak……NT 81. Sagt och gjort.

I 1908 års bibeln läser jag:
– Boken om Jesu Kristi, Davids sons, Abrahams börd:
Abraham födde Isak, Isak födde Jakob…..

Ja, sen kommer det intressanta, att vissa kvinnor nämns vid namn som mödrar till männens söner. Då gäller det en speciell historia. Annars är det som det skulle vara från far till son. Varför är denna släkttavla så viktig?
Det märkliga är att släkttavlan i Lukas tredje kapitel inte börjar med trons fader Abraham utan med trons möjlighet genom Jesus. Från Jesus vandrar den släkttavlan steg för steg förbi Abraham ända till Adam och därifrån till Gud. Repetition är studiernas moder. Inga dokument under de första århundradena efter Kristus ifrågasätter att evangelisten Lukas har Marias släkttavla. (Uppgiften har jag tagit ur i Illustrerat Bibellexikon.)

Josef och Marias släkter går inte samman förrän kung Davids äktenskapsbrott med Batseba. Där finns en markering gjord av evangelisten Matteus. Batseba är Urias hustru och ingen annans. Hon födde Salomo. Jfr Lukas kap 3 där det är sonen Natans släktregister ner till Jesus avlad av den helige ande, född av jungfrun Maria.
Från översättningen i Matteus i NT 81 citerar jag parenteserna
…vilkas mor var Tamar…
…vars mor var Rahav…
…vars mor var Rut…
…vars mor var Urias hustru…
…Josef, Marias man, av henne föddes Jesus som kallas Kristus.

Detta är mitt sätt att upprepa bibelns trovärdighet och äktenskapets skydd för barnen. Barn har rätt att veta sitt ursprung. Barn skall inte behöva bära skam och skuld hela sitt liv, därför att en gift man gjort en ung kvinna med barn utanför äktenskapet och sen smiter från sitt ansvar. Lagen given av Gud till Mose är konstruktiv och inte destruktiv. Utan lag går ett samhälle under. I vår tid finns inte många ”skammade” barn kvar därför att deras generation inte fick gå ut och berätta hur de blev mobbade med ordet horunge.

Nu sticker jag ut hakan igen. Är det bibelns fel att barn har fått lida av vuxnas egoism? Är det Kyrkans fel, att barnen burit på skuld, som inte är deras? En enda liten förkortning i kyrkböckerna u.ä. (= född utanför äktenskapet) kunde bli ett livslångt lidande med mobbning först och sen inre sorg. Ingen vill vara oäkta. ”Utanför” blev ett annat begrepp som ”oäkta” med helt annan destruktiv innebörd.

Det finns en religion nu som breder ut sig mer och mer. Guds kärlek är som ett hav, där vi alla är som droppar. De som är kriminella eller pedofiler till exempel har inte fattat ännu att de är i Guds kärleks hav. Om de inte fattar detta i detta livet får de en ny chans i nästa eller i nästa högre och högre upp. Döden är en illusion bara.

En otroligt bekväm religion utan ansvar. Det är bara att flyta omkring. Tänk, på kung David och hans eskapader med Batseba och hur han gjorde sig av med Uria i kriget!

Visst! Det som är mindre känt är att profeten Natan fick i uppdrag att gå till kung David. Där är det pedagogik på högsta nivå och går att läsa om i 2 Samuelsboken kapitel 12.

Egentligen så är jag framme vid Rut – hednakvinnan som kom med i Jesu släkttavla. Mitt bloggande hoppar hit och dit men har lika väl en röd tråd.

Välsigna Israel som delar med sig av sin egen historia till alla folk och länder!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: