Manhaftiga fruntimmer

Den som har det allra mesta av livet bakom sig kan sortera i sina minnen och döstäda. Det sista innebär antagligen att röja i garderober och slänga, sortera papper och slänga. Det ligger inte för mig. (Behovet är uppenbart för mig och besökare). Så det får bli minnen och åter minnen. Det är ju söndag idag. Då skall man inte arbeta dessutom.

Hemma på landet fanns uttrycket ”ett manhaftigt fruntimmer” och då var det en, som kunde hugga i skogen precis som en karl. Senare i tiden skulle jag köpa en bil och fick provköra den med en man, som inte visste, att jag kan köra bil. Efteråt fick jag högsta betyg, när han uttryckte sig så förvånat:

”Du kör ju som en karl!”

Nej, jag skriver inte om det, som kan vara underförstått. Och jag har aldrig huggit i skogen någonsin. Så det så.

Så här på morgonkvisten undrar jag över var gränsen går till att vara ett manhaftigt fruntimmer. Kan det vara vid att kunna köra en skottkärra? Visst är det lite okvinnligt?

En dag när jag var ledig från arbetet på lasarettet satt jag i fåtöljen där hemma och sydde på en hardangerspets. Det var roligt dessutom och min mor gick förbi och log så gott. Så kom kommentaren:

”De´ kunne le ingen tro om dig!”

Redan när jag var 18 år hade hon tydligen gett upp hoppet. Om vad?

Nästan 50 år senare virvlade jag runt bland olika pastorer och frågade vad teologi är för något. Dom blev alldeles ställda och svarade inte. Är det en prestigeförlust för en man att samtala om teologi med en kvinna? I vart fall så svarar dom mig inte de stora pojkarna heller (underförstått Stefan Swärd bland andra). En kvinna är ju som ett ständigt takdropp minsann. Det är inte ett dugg snyggare omdöme.

Så jag pratar lite för mig själv här och har fått rådet av min mentor att katalogisera mitt prat till exempel: ”Kvinnor i bibeln”

Någon teologiskt kunnig man stukade mig med att det var ett undantag i bibeln…..

Förstå mig nu rätt. Jag menar med ett manhaftigt fruntimmer som domare i Israel. Debora är hennes namn.

Foto: Gunnel Bergstrand

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

10 reaktioner till “Manhaftiga fruntimmer”

 1. Ännu en mycket tänkvärd och viktig blogg från dig på gunnelsplatsirymden! TACK!

 2. Gunnel! Du säger ofta att du är ett argt fruntimmer, men i mina ögon (öron) är du mer ett humoristiskt fruntimmer (Västgötahumor). Men ibland skadar det inte att vara både och.
  Tack för spårvagnspratet i dag! Vi ses förhoppningsvis på ”Ettan” igen!

  1. Ove, på facebook sökte jag vänskap med en teolog och fick frågan hur vi känner varandra. När jag förklarat alla våra debatter på nätet kom svaret:
   Jasså, den arga tanten…..
   Tack för all din uppmuntran bland annat på Skutan.

   1. Tack och lov för att vi har ett ”argt” fruntimmer i Sverige – Amerika har ju en ”arg” Paul Washer och båda behövs mer än väl! 🙂

 3. Håller med alla fd kommentarer.Det är roligt att läsa och begripligt dessutom.Tack

 4. ”En kvinna är ju som ett ständigt takdropp minsann.”

  Det fick mig att skratta högt! Du har god humor du Gunnel =D

  1. Tack för all uppmuntran! Det var en av mina vänner, som ansåg att jag skulle ta till min humor vid ett av mina arga tillfällen. Då kom jag inte ens ihåg, att jag har humor.

 5. Härligt Gunnel! Vet du vad jag har tänkt ibland men kanske alltför sällan sagt: Du är verkligen som skapt och kallad till bloggare. Här kommer dina gåvor som skribent och teolog (jo!) verkligen till sin rätt.

  Kvinnor som församlingsföreståndare/konsekrerare råder det delade meningar om. Men att vi behöver kvinnor som teologer och profeter är både GT, NT och hela den allmänneliga kyrkan ense om. I teorin åtminstone.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: