Psyket eller själen

I samband med Bok & Biblioteksmässan i Göteborg år 2009 fick jag boken:
”Man kan bli galen för mindre”
Den har 21 olika författare med egna kunskaper av psyke och ”psyket”. Det vill säga att några få personer förhållandevis fick hjälp att sätta ord på sina upplevelser och känslor av en redaktör Ingrid Sjökvist och inom storstadspsykiatrin i Stockholm.
En sådan bok är mycket värdefull men svårsåld. Det kanske är lättare att lyssna på experterna inom psykiatrin än att lyssna till de kunniga inifrån?

Psyke kommer från latinet och i grekiska språket har psyke och själ samma ord. I bibelns texter är det nämligen psyché (för det mesta) som översättning för själ. Det är som om det är mera professionellt att tala om psyke i vår tid och låter lite med vetenskapligt än själ, hjärta och sinne. Allt skall ju kunna bevisas. Hur bevisar någon sin ångest, när den inte syns på en helt lugn och balanserad person?

I Psaltarpsalmerna i bibeln finns mycket av känslor som tillåts och får ord på sig. Här är ett enda prov i psalm 42:
”Varför är du så bedrövad min själ och orolig i mig?
Hoppas på Gud och jag skall åter få tacka honom,
min frälsning och min Gud.”

Det kommer ett ”åter”…..Ge inte upp! Det finns en frälsning = räddning. En del hittar ett sätt att ”gilla läget” stå ut men gå framåt.

Det är naturligt att tilltala sitt psyke! ”Varför är du så bedrövad min själ…”. Det är inte bara gamla som pratar med sig själva! Nästa bok om självupplevda psykiska svårigheter har jag lånat. Under två kursdagar fick jag sitta bredvid författaren Carina Ikonen Nilsson och boken heter.
”Jag föredrar att kalla mig IMPULSIV”
En hel ny värld har öppnat sig för mig därför att jag inget kunnat om innebörden av att ha diagnosen ADHD. Tänk, att det finns så många överlevare, som dessutom kan berätta om tillgångarna i svårigheterna!
Två andras berättelser väntar på mig från andra problemområden inom psyket.

Ordet psyke leder ofta till något negativt tyvärr och förknippas med ”psyket”, som är ett slangord för Psykiatrisk Klinik. Det finns skamliga sjukdomar och mindre skamliga. Här och nu har jag fattat mitt beslut att vilja vara med och försöka bita huvudet av den skammen. Alkoholism är en sjukdom men den är behandlingbar. Depression kan vara en svår sjukdom där det inte är fråga om att vara lite deppig en dag.

Så mycket fördomar det finns och så mycket fördömelse. Så mycket fördomar det finns om medmänniskans psyke, fast vi inget vet om varandras tankar och kamp. Så mycket fördomar det finns om bibeln trots att den erbjuder läkedom för själen.

”Han vet vilken väg jag vandrat.”
Ja, då kvittar det i princip att andra tolkar fel, när Skaparen kan sitt verk och begriper sig på detta komplicerade som kallas själen – psyket.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

12 reaktioner till “Psyket eller själen”

 1. lite pill bara boken heter jag föredrar att kalla mig impulsiv. och jo det är ju så att vi vet nog allt förmycket om o-tillgångarna i adhd. tillgångarna är så viktiga att sprida så att barn i dag istället kan bli bekräftade i sina tillgångar tycker jag. Och du jag hade förmånen att sitta bredvid dig med Och det blir tacksamhet i mig.

  1. Hej Carina!
   Det var ett stort slarv av mig, att inte kolla boktiteln. Nu försöker jag sätta in din adress.
   Tack och god fortsättning av dagen och livet
   önskar
   Gunnel

 2. Bra skrivet och bra uttryckt det du vill ha sagt och som du skriver det finns så många fördomar..

 3. Gunnel, Jag vet inte hur många TACK jag kan ge dig för den här bloggen och det här ämnet. Hoppas att du själv och alla andra förstår hur bra och viktig den är. Har mailat länken vidare till min egen patientförening Ångestsyndromsällskapet i Göteborg.

  1. Det var roligt att höra, troendemoder. Jag har fått så mycket gensvar via NSPH, som jag inget kunde om förut.
   (Nationell samverkan för psykisk hälsa)
   En av mina vänner sa till mig, att jag inget har att förlora men allt att vinna genom att bjuda på vad jag själv drabbades av en gång i tiden.

   1. Det var så jag fattade mitt beslut att ”gå ut” med min erfarenhet av Restad Sjukhus. Den erfarenheten är komplicerad. Den erfarenheten har mognat efter 57 år! Fortfarande får jag backlash som av annonseringen: Fånarna på Restad

    Fortfarande fattas det kunskap om psykisk ohälsa hur den än ter sig och inte syns! Jag för min del spelade ut hela mitt register i trots mot bältesbehandlingen och tvångssprutorna.

  1. Fyra år har gått sen jag skrev denna bloggpost. Någon har hitta den eller också någon sökmotor. Det senare är en teknik, som inte jag fattar. Idag är min själ orolig i vart fall för det väntar en operation i morgon – i kroppen.

   Än har jag inte nått någon framgång i att överbrygga fysisk och psykisk sjukvård. Jag borde inte vara i tjänst i min ålder heller för den delen 🙂

 4. God morgon – När juldags morgon glimmar år 2021. Tio år har gått sen jag skrev denna blogg. Tack till dig som läser min blogg! Eller kan jag tacka datamaskiner, som synkroniserar mina inlägg, så att jag fick syn på den via statistik?
  Det är bara floskler allt tal om allas lika värde. Det finns inte! Uteliggare har inte mycket värde i dagens kyla. Jag har just läst kommentarer från en liten stad men med lika grymma förhållanden som i en stor… Där kom förslaget att uteliggare borde kunna få bostad på Restad Sjukhus. Det före detta mentalsjukhuset har stora byggnader som renoverades till bostäder åt flyktingar från Syrien. Behövs inte de längre?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: