Innan jag dör…

Nätterna är långa och värken svårt. Så jag hann tänka på skam och skuld och vad jag bör berätta innan det är för sent. Så steg jag upp och öppnade datorn. Öppnade och började klippa och klistra…

Lasse Mattila skrev på Facebook den 24 november år 2023:

”80 procent av befolkningen kommer att behandlas för psykisk ohälsa under sin livstid – och de mår sämre efteråt; psykiatriska diagnoser sprids som virus på sociala medier; Antidepressiva under graviditeten påverkar utvecklingen av barnets hjärna. Det är teman i tionde avsnittet av Månadens nyheter som släppts idag. Du finner länk till avsnittet i kommentarsfältet här nedanför. 👇

#MånadensNyheter #Diagnoser #SocialaMedier #Antidepressiva

Gunnel Bergstrand svarade:

” Nu tar du väl ändå i, Lasse! Jag kan inte sova på nätterna på grund av kramp i fötterna och ålderdom. Då flyter minnen upp huller om buller. Är det sjukt? Jag kan inte engelska och blandar ihop begrepp, när jag vill verka lärd som ”backlash” och ”flash-back”. Det jag vet är att de båda begreppen hör till före detta Restad Sjukhus år 1956. God morgon unge man!”

Jo, jag har hittat Lasse Mattila på Facebook och följer honom sen dess. Han skrev om en man ”hemifrån mitt” en gång och dennes begravning. Ingen hade tänk på att berätta för mig att kampen mot sjukdom var över. Mannen hade i sin tur fått tag i min bok: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt”. Av denna anledning sökte han upp mig genom telefon i behov att få samtala om detta ökända sjukhus och varför anhöriga teg för vuxna barn om sanningen om sjukdom och skammen.

Natten är över för denna gång. Jag fick bekräftat på Facebook, att vi behöver samtal om psykisk ohälsa år 2023 och vad som sker i framtiden genom all felaktig behandling, psykisk våldtäkt till och med inom sjukhusens väggar.

Jo, en översköterska hade just satt färdigt en tvångsspruta i skinkan på mig september år 1956. När hon var klar bet jag henne i underarmen full av ilska.

”Diagnosen stämmer inte! Fattar ni inte?” Det sa jag inte men måste bära minnet för mig själv 50 år efter år 1956. Jag vet inte hur många gånger jag blev nertystad. ”Lägg detta bakom dig! Prata inte om det!”

Ja, det gjorde jag. Teg så gott det gick. Nu blandar jag ihop begreppen skuld och skam huller om buller och har en sömnrubbning på grund av kramp i fötterna.

Sömnrubbning är psykisk ohälsa till 80%.

Om jag fattat rätt?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Innan jag dör…”

  1. Hej Gunnel kommer du ihåg att jag hade en farbror som hette Hilmer Bjurö som var pastor i SMF hade i Gråbo och på Donsö. Han hade en son som hette Thorvald Bjurö som var läkare på Sahlgrenska sjukhuset. Han dog i går blev 92 år Hälsningar från Gotland Mats Lindström

    1. Tack för hälsningen! Jag glömmer aldrig år 1955 när jag kom hem och berättade Thorvald Bjurös föreläsningar om blodet på Sahlgrenska Sjukhuset. Min pappa bara konstaterade att han varit i vårt hem som barn – hans : ”…han har vart här”. Så var vi nere på jorden igen!

  2. God morgon Gunnel

    Jag kollar min mail och läser ”Innan jag dör” från november. Flera gånger , då jag läst din text,
    har jag tänk. Gunnel hör till dem som i dag kallas kallas högsensitiva, de som iakttager, ser känner
    reagerar på det som många går förbi. Jag tycker om det ordet på oss som de i vår ungdom låstes in på
    sinnessjukhus. Då jag såg ordet ”högkänslighet ” ”highsensitive” första gångn smakade jag på ordet:
    ”högsensitiv —– Tack Jesus ”

    Varm adventhälsning från Märta i Finland Korsholm nära Vasa

    Högsensitiva personer. Information om högkänslighethttps://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.nzg14mpllE4lzrCHLgx.;_ylu=Y29sbwMEcG9zAzEEdnRpZAMEc2VjA3Ny/RV=2/RE=1701532342/RO=10/RU=https%3a%2f%2fsensitiv-hsp.se%2f/RK=2/RS=dzJgsRN5C_3jHzK0ru40jgNg.Mk- https://sensitiv-hsp.se/
    [https://sensitiv-hsp.se/wp-content/themes/ilsesand-se/img/flags/gb.png]https://sensitiv-hsp.se/
    Högsensitiva personer. Information om högkänslighethttps://sensitiv-hsp.se/
    Information om högsensitiva personer eller HSP: (highly sensitive person), TV-sändningar och ett HSP-test, högkänslighet
    sensitiv-hsp.se

Kommentarer är stängda.