Jesus eller Muhammed – Buddha eller Kristus?

Det har varit svårt att tänka ut fortsättning på min personliga blogg. Det blev svårt för jag fastnade i mina egna hjulspår. Jag kan inte göra om det förflutna! Alla statliga sinnessjukhus är ju dessutom avvecklade. Som sagt. Sjukvården blev inte bättre av att byta ut svenska ord mot engelska en gång. Själen fick heta psyket.

”Själen är orolig till dess den finner vila i Gud.”

Det verkar inte som att psykiatrisk sjukvård fattar detta. Jo, jag kan fatta att Livets Ord i Uppsala blev ett rött skynke där och på andra mentalsjukhus. Inom somatisk sjukvård är det känt att hög feber och penicillinbehandling kan ge hallucinationer också. Eller andra mediciner för den delen.

Meditation kan leda in i psykos men få vågar varna. Yoga är inte ofarligt. En osund kristen miljö är heller inte bra. Våga samtala! Våga möta de unga, som vill ha förändring i församlingen! Våga läsa bibeln!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Jesus eller Muhammed – Buddha eller Kristus?”

 1. Jag skulle nog hellre säga Jesus eller Muhammed? Buddha eller Jesus? Allah är ju det gudsnamn som alla arabisktalande använder, kristna eller muslimer spelar ingen roll. Vårt germanska ord Gud översätts till arabiska= Allah.

  Däremot visar Jesus och Muhammed på hur Gud är på olika sätt. Jesus är Gud själv och visar genom sitt liv, sin död och uppståndelse vem och vad Gud är och hur vi kan få kontakt med Gud. Muhammed är en profet som mötte arianska kristna och en del gnostiska rörelser, samt judar och uppfattade sig få budskap direkt ifrån ängeln Gabriel som talade å Guds vägnar, enligt Muhammed. Dessa budskap blev Koranen när han dikterat budskapen för en skrivare.

  Alltså kan man inte säga ”Gud eller Allah?” om man undrar vilken tro som leder till frälsning, man måste våga använda det sköna namnet Jesus och sedan Muhammeds namn. Båda talar om den Gud som finns till (det finns ju bara en enda Gud) men den enes bild är grumlad och Jesu bild är hel och klar för han är själv Gud.

  Likadant blir det konstigt att säga Buddha eller Gud? Eftersom Buddha inte ens förkunnade tro på någon personlig gudom än mindre påstod sig vara Gud. Många buddhister är ateister. Även här är endast det sköna namnet Jesus relevant. Vem visar den bästa vägen till sinnesfrid och harmoni, Jesu eller Buddha? Mitt svar är Jesus, eftersom, som du så sant påpekar, frid och harmoni får själen först i gemenskap med Gud och den gemenskapen vet vi att vi når genom Jesus.

  Det är dessutom en harmoni som vill rättvisa och rättfärdighet till skillnad från mindfulness som vill lära oss acceptera orättvisor.

  1. Hej Alma-Lena!
   Tack för dina synpunkter! Nu ändrade jag rubriken efter ditt förslag men skriver Buddah eller Kristus. Det är ju Kristus som Messias vi tror på inom Kristendomen.
   Återkom gärna.

   1. Ja, inte mig emot. Jag är ju bara i den gamla läsartradition som ser namnet Jesus som väldigt viktigt, men han är ju Messias/Kristus och då stämmer det med bokens titel också. Jag har också mött många som konverterat från islam och de ser namnet Jesus som så viktigt, det betyder på persiska Nasir (ja samma ord som för det Simson var) hjälpare, frälsare, förlossare. Eva var Adams ”nasir” och när Job säger ”jag vet att min förlossare lever” säger han faktiskt namnet Nasir=Jesus.

    En missionär som har en muslimsk vän berättade att hans muslimske vän älskar sången ”Låt mig få höra om Jesus” det känns bra. Gud vill muslimers frälsning och Buddhisters, hela världen blir frälst genom Jesus Kristus, vår Herre. Ett underbart budskap att få föra ut.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: