Mitt val är gjort…

Som sagt. För den som är morgonpigg är det lätt att vara bland de första vid vallokalen. Luften är sval på morgonen och det har höstat till sig. Pratglad som jag är, så blev det tillfälle både före och efter valet. Efter valet får jag veta, att Kd är högern och Jesus vänstern. Hur fick jag fram detta samtal? Inte nog med det. Vi fick ett bra samtal om mobbning också av någon anledning. Jag fick ett namn till och med och har googlat på en tapper för detta elev, som vågat ta initiativ mot fortsatt mobbning i skolan.

”Mitt val är gjort” och det finns melodi och fortsatt text. Det sjunger inom mig och jag var bara i 10 årsåldern vid första valet med två olika partier. Det var två halvstora barn mot två föräldrar. Det var söndag då som nu och en enig fråga var:
”Är vi tvungna, att gå med till kyrkan?”

Mor Anna brukade aldrig predika men då kom ett par tårar i hennes ögon och så sa hon något obegripligt för mig.
”Den dan kommer då ni ingen kyrka har att gå till.”

Så var den debatten slut. Vi stod vid köksspisen och jag gjorde mitt val i huset, som blev mitt hem ända från födelsen. Ingen såg vad som skedde inom mig men kärleken segrade.

Mitt val är gjort! Deras val var gjort! Mormor och morfars, farmor och farfars och farmorfars var gjort. Ändå är och var det helt frivilligt för var och en av dem! Schartauaner tror jag gör om det varje morgon. Tänk, så vackra tavlor det fanns förr med bibelspråk. Jag har undrar mycket över den stora broderade tavla, som hängde över mina föräldrars sängar. Den har ingen vanlig liten text, som går att hitta i andra gamla hem eller på foto i böcker.

josuaVi vill tjäna Herren

Sammanhanget avgör allt om det nu var min far, som föreslog vad min mor skulle brodera som text. Det blev försent att fråga. Sen dess har ju jag blivit så intresserad av teologi och tolkningar inte minst. Det går att debattera hur länge som helst, om vi har en fri vilja eller inte. Israels folk skulle lämna slaveriet i Egypten och gå ut i öknen för att fira gudstjänst på Herrens befallning via Mose. En dag var hela folket befriade efter stora test mellan Gud och Egyptens olika gudar. Ja, det kom dagar då alla under som skett blev glömda och klagandet satte igång. Ändå längre fram i tiden ställs allt på sin spets. Josua har tagit över ledningen. Inget är bra. OK, gör som ni vill då! Utse andra ledare, andra gudar men ”jag och min familj vi vill tjäna Herren.” (Fritt ur minnet efter Josua kapitel 24)

Det kan debatteras hur länge som helst om predestination. ”Jag är ingen lekboll för nyckfulla öden…” Det går att Googla på sångerna, som ringer inom mig idag. Gissar på Lewi Pethrus och Allan Törnberg som textförfattare. Mitt bloggande sker spontant.

Mitt val är gjort…

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: