Pastorslien

Igår fick jag lite dåligt samvete över hur jag hanterade min morbror kyrkoherdens gamla fina handbok i mjukt rött kalvskinn.
Det blev inte så enkelt som jag tänkt att scanna trosbekännelsen. Å andra sidan är jag så frustrerad över…ja, den länken finns ju till Dag Sandahls blogg ”Till Anna”.
Jag fick fläka handboken lite i ryggen och gjorde den lite illa.

Så klart att alla associationer vimlar i huvudet på mig. ”Missale för Svenska Kyrkan” det var ju det arvet, som jag fick efter honom. Jag bad att få detta! Sen har vi syskon en massa roliga minnen. Den bondpojk, som inte kunde hantera en spade fick läsa. I syskonavundsjukan blev det mycket att retas om.

Så när gräset på sommarstället var högt och tungt att slå fick min syster rådet av en annan morbror att ta pastorslien. Den var lättare.

Det var bara en av frustrationerna igår varför inte jag fick bli präst, som inte orkar arbeta. 🙂

Den andra frustrationen var en artikeln i tidningen Dagen mot Sofia Camnerin f.d. pastor i Missionsförbundet och numera en av ledarna för Eqmeniakyrkan, okänd för debattörer i andra samfund. Så kom kvällen med fullsatt Smyrnakyrka, gratis tidningen Dagen och en sittplats ledig för mig, där jag brukar sitta ungefär. Det är bara det, att mannen bredvid läste just tidningen Dagen och den helsidan. Han slötittade inte utan läste i lugn och ro tills jag avbröt denne okände man – bad om ursäkt och sa ifrån att det där stämmer inte. Det var Tomas Sjödin, som skulle tala och inte jag. Men mötet hade inte börjat.

Tänk om vår professor i Smyrnaförsamlingen barnmorskan Marie Berg hade valt att doktorera på skadorna som alla Kongos kvinnor fått genom det brutala kriget! Tänk om Marie Berg hade valt försoningen som ämne! Kan alla dess våldtagna, uppfläkta kvinnor, som sen förlorat sin egen man på grund av skammen…tänk om de hade fått berätta om försoning och förlåtelse, som en del av kristet tänkande! Hade Sofia Camnerin fått någon förståelse då för sina tankegångar? Ja, försoningen från Gud är fullkomnad på korset och fullständig! Försoningen till förövare och fördärvare av den egna personligheten är lite mer ofullkomlig och svår.

Kvar är min frustration över att män som de enda som fått ämbetet att förkunna evangeliet om försoning genom Kristi blod inte ägnar sig åt sitt ämbete.

ladugardPastorslien

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

5 reaktioner till “Pastorslien”

   1. Gunilla, jag följer olika pastorer och prästers bloggar och i olika kristna sajter har jag följt vad som är aktuellt. Alla kyrkor har Guds ord som grund eftersom ORDET blev kött och bodde bland oss genom Jesus. Ingen har rätt att sortera, välja och vraka bland bibelns alla texter. De hör ihop och har fått en sammanfattning i trosbekännelsen.
    Den scannade jag av. Ingen kan lägga någon annan grund (komma med andra fundament) än den/de som redan är lagd/lagda nämligen Jesus. Detta gäller både Svenska Kyrkan och Pingströrelsen.
    Bra att du frågar hur jag menar.
    Här gäller det en kvinnlig kyrkoledare, som skrivit en bok, som jag läst. Jag hittar inte det hon anklagas för i tidningen Dagen eller i Stefan Swärds Blogg. Då frågar jag direkt! Och det har jag gjort. Sofia Camnerin kommer att svara och ansvarar för sitt ledarskap.

   2. Nu förstår jag din text mycket bättre. Fast att männen är de enda som fått ämbetet att predika stämmer ju inte och jag tror.nog att du är ironisk där…

 1. Ja, jag är lite ironisk precis som min morbror var och retades med brodern, som slapp bli bonde och fick läsa till präst. Det största undret, som hänt i mitt liv var, när jag inte orkade arbeta längre på grund av min ryggsjukdom…tro det eller ej…då fick jag bli ”pastor” ett år senare. Jag skall sluta att besöka dag Sandahls blogg. Jag blir bara ledsen. Han får fortsätta att tro på sitt prästämbete!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: