JAG ÄR och jag var

2 Mosebok kapitel 3
11 Men Mose sade till Gud: ”Vem är jag, att jag skulle gå till farao och att jag skulle föra Israels barn ut ur Egypten?” 12 Han svarade: ”Jag är med dig. Och detta skall för dig vara tecknet på att det är jag som har sänt dig: När du har fört folket ut ur Egypten, skall ni hålla gudstjänst på detta berg.” 13 Då sade Mose till Gud: ”När jag kommer till Israels barn och säger till dem: Era fäders Gud har sänt mig till er, och de frågar mig: Vad är hans namn? vad skall jag då svara dem?” 14 Gud sade till Mose: ”Jag är den Jag Är.”
(Svenska Folkbibeln)

Idag skall jag berätta om en god vän, som blev utsatt för andlig våldtäkt gång på gång som sexåring. Hon var duktig att läsa redan då och klarade gamla lässtilen i bibeln. En gammal kvinna, som var blind bad henne läsa om de grymma krigen i Gamla Testamentet varje gång. Särskilt om Gideon. (Historien om den gamla kvinnans olyckliga kärlek till en Gideon var inte synlig för ett barn men blev berättad senare i livet av andra vuxna.) För detta högläsande fick hon en 25 öring. Det var mycket pengar år 1942.
Konsekvenserna av detta blev att barnet tackade och tog emot pengen men ville aldrig någonsin ha en sådan grym Gud som sin.

Karin blev bara 70 år och var en klasskamrat under realskoletiden i Trollhättan. Karin var under utbildning till sköterska på Restad Sjukhus, där jag utsattes för en psykisk våldtäkt upprepade gånger. De konsekvenserna har lett mig att söka tröst i bibeltexterna tvärtom.

Helfigur 1955104Eleven år 1955 jag var…

Jag har fått lära mig att texterna i Gamla Testamentet hör ihop med texterna i Nya Testamentet. Jag har fått inpräntat, att Guds löfte så många de är har i Kristus Jesus fått sitt JA och sitt AMEN =ske alltså. Så det som står att läsa om i Gamla Testamentet gäller fullbordat i Jesus Kristus. Den som vill ta emot gåvan får den av bara nåd.

Så likaväl som Mose fick ett möte med Gud, så har jag fått det. Lika väl som Mose fick presentera allt han inte kunde likväl har jag fått komma med allt, som jag inte kan. Detta är en upprepning. Så länge som jag blir frustrerad över olika tolkningsmodeller ända till rena villolärorna, så kommer jag att repetera att summan av Guds ord är sanning. Inte en av olika sanningar.

Mose är en förebild till Jesus. Mose gick på Guds befallning mot Farao med sin begäran:
”Släpp mitt folk, så att det får fira gudstjänst med mig i öknen.”
Jesus gick emot Djävulen i öknen och på korset. Jesus har sagt sitt:
”Släpp mitt folk!”

En enskild liten människa får också gå emot fienden med en begäran:
”Släpp mitt folk!”
Där är hemligheten i att tro på vad bibeln förkunnar. Om det är en man eller en kvinna, som får berätta om denna hemlighet har ingen betydelse. Eller barnen eller de förståndshandikappade…

***

Jesus använde namnet JAG ÄR om sig själv vid flera tillfällen. Det kommer inte fram i hans ”Det är jag, den som du talar med.” Joh 4:25 och på andra ställen i Johannesevangeliet. (se noten i NT 81)

Det gäller i vår tid att damma av gamla biblar och psalmböcker! Det gäller att be om den helige Andes ledning över KYRKAN, som är församlingen, som är Kristi kropp.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “JAG ÄR och jag var”

  1. Jag kan bara säga Tack för all undervisning jag fick av dig på Räddningsmissionen! Och tack för att du undervisade oss att tro på Guds ord, inte att ifrågasätta och tvivla. Det kan man nog klara själv utan undervisning.
    Kram från mig

    1. Det var ju så, Birgitta, att jag själv fick bra bibelundervisning, innan jag kunde ge vidare. Tack för din uppmuntran och tack för att du finns med här!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: