Känslor

Det finns en föreläsare, som jag önskat få lyssna till länge. Nu är det möjligt via länk. Denna föreläsning har jag lyssnat på och sett tre olika gånger. Så viktig är den för mig, att någon vågar stå upp för de mest utsatta inom sjukvården!

Den 22 juli år 2010 hade Göteborgs Posten helsida (mittenuppslag) om Anneli Jäderholms livssituation och livsresa inom psykiatrin som patient. Och vägen ur patientsituationen till att bli förläsare och informatör…

Den morgonen i mötet med denna djärva kvinna fattade jag mitt eget beslut att också gå ut och berätta. Fast med mina egna ord och min egen upplevelse i min egen tidsperiod. Där på Hönö denna vackra, tidiga, klara sommarmorgon fortsatte kampen inom mig:

Är det rätt att tiga och inte stå upp för dem, som inte har någon röst?

Som utbildad arbetsterapeut inom psykvården har jag många kontakter och kurskamrater från utbildningen på 60-talet. En av dem som jag hållit kontakt med hjälpte sin dotter med en 20-poängs uppsats om Restad Sjukhus från år 1954 med tusen patienter och tusen i personal. Detta var för många år sen. Den uppsatsen tiggde jag mig till som en PDF-fil. Det är ett mycket bra arbete utifrån beskrivet. Inget inifrån mitt patientperspektiv om bältesläggning och tvångssprutor och stigmatiserande diagnoser.

Så tvingades jag berätta för kurskamraten och arbetsterapeuten vad jag varit med om som patient just där. Frågan har varit under alla år sen dess:

”Får jag lov att berätta vad jag som sjukvårdpersonal under utbildning varit med om som patient?”
Svar: Helst inte!

Ja, men Anneli Jäderholm då? Varför är det OK, att hon berättar egna upplevelser år 2013? Var det inte så att skammen att bli sjuk psykiskt inte finns längre? Är det inte så att den skam, som fanns på min tid på 50-talet är borttagen genom upplysningar, att vem som helst kan få en svacka i psyket?

Vågar du lyssna och tänka till? Senare i höst skall det komma en stor utställning till Partille kommun som heter:
”En annan tid”
Frågan för mig är om allmänheten skall få se den eller att den bara visas internt för sjukhuspersonal. Bakom står Sveriges kommuner och landsting, Gyllenkroken(Inre rum) och(H)järnkoll

http://web22.abiliteam.com/ability/show/xaimkwdhhp/20130603_0940_hasseludden/mainshow.asp?STREAMID=1″ title=”Hasseludden mainshow” target=”_blank”>Anneli Jäderholm föreläser för psykiatripersonal

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: