Följ blodspåren

Vägen och vägarna genom Gamla Testamentets historia är slingriga och landskapet kuperat. Än är det bördigt och än är det öken. Än är det fråga om många folkslag och än handlar det om en eller två personer. Det är en Gud som beskrivs. Det är många gudar som beskrivs.

En dag stod två rättfärdiggjorda genom tro sida vid sida efter en lång, lång vandring tillsammans. De såg samma vy framför sig. De var sams men just där började deras vägar att divergera. En två, tre centimeter till att börja med. Sen blev avståndet större och större. Den rättfärdige Lots väg slutade i en återvändsgräns. Han hade låtit sig fyllas av vin och låtit sig berusas. Som det ser ut utan någon fri vilja alls. Bygg gärna på den illusionen. Kvar är konsekvenserna av hans viljelöshet. Hans historia är slut men konsekvenserna fortsätter.

Två fäder vandrade rättfärdiga i tro sida vid sida tills deras vägar divergerade.

Två kvinnor levde i samma land under samma omständigheter. Två kvinnor gifte sig med var sin man men ingen av dem fick några barn. Två kvinnor blev änkor och båda stod sida vid sida en dag. Och deras vägar divergerade. Till att börja med i centimeter och sen meter tills en av dem dog i en återvändsgräns utan historia av värde.

Jesusvägen genom Gamla Testamentets historia lämnar blodsfläckar efter sig här och var. Följ hela vägen fram till Golgata där sonen dog för vår skull på riktigt. Inte bara som en förebild. Inte bara nästan på vägen upp till Moria berg. Det är bara tre viktiga kapitel att studera men stanna inte vid utsiktsplatsen för Abraham och Lot!

P.S.
Refererar till bibelstudiet måndag fm av Niklas Piensoho på Nyhemskonferensen. Niklas Piensoho höll en predikan på en Hönökonferens för många år sen om varför Jesu måste dö. Den predikan önskar jag få höra en gång till!

Så här kopplar jag olika tankar:
Abraham och Lot var båda rättfärdiggjorda av Gud genom tro.
Följ blodspåret i 1 Mos 3:21.
1) Utan ett felfritt offer bland djuren i Guds Skapelse hade det inte blivit några kläder av skinn. Så fick de tillbaka sin frimodighet inför Gud.
2) Blodet efter Abels död ropade till Gud 1 Mos 4:8-10. Mordet kunde aldrig bli ogjort.
3) Det blev blodsfläckar på Josefs mantel på grund av brödernas gärning och lögn inför fadern. 1 Mos 37:18-35
4) Den största profetian om blodet av ett felfritt lamm som kommande Messias finns före uttåget ur Egypten 2 Mosebok kap 12
5) Vägen fram till Jesu kors är lång och slingrig. Följ fläckarna av blod. I tro på hans död på korset kan vi bli klädda inför Gud och bli frimodiga. D.S.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Följ blodspåren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: