Ett dop

Vilket dop är det enda? Vilket dop är det rätta? Vem bestämmer vem som skall döpas? Paulus påstår, att det bara finns …en Herre, en tro, ett dop och en Gud som är allas Fader…
Vad är det då vi bråkar om? Det är inte bara i vår tid det bråkas. Det har alltid varit bråk om vem som har rätt.

Så stod jag en dag på biblioteket vid ett högt bord och läste tidningen Sändaren. Där fanns en liten notis att samtalen mellan Svenska Missionskyrkan och Svenska Baptistsamfundet strandat efter 20 år. Detta tog tag i mig. Hur kan man bråka med varandra i 20 år? Senare fick jag veta, att det var långt över 20 år. Om jag var intresserad fanns det en bok utgiven om dessa skiljaktigheter mellan samfunds tolkningar.
Nej, det är jag inte intresserad av. Det har gått många år ytterligare och tack vare unga människor, som inte drar på gamla stridigheter mellan samfund, så hände något.

Jag är inte intresserad av bråk! Ändå bråkar jag och fortsätter en blogg till. Var står det skrivet i bibeln, att vi skall ta ställning till en dopbild med vatten och en duva över den främre nakne mannen? Var i bibeln står det, att Jesus var naken offentligt? Det står mycket om en mantel, en mantel doppad i blod och en lögn. Det står mycket om att vara under skyddet av någons mantel. Det står om kraften, som gick ur hans mantel till hälsa…Ja, de kastade lott om detta ytterplagg, som tydligen var som ett täcke under kalla nätter.

Men var står det i bibeln, att vi bekännande kristna skall säga ”JA” till en nidbild av honom, som var lydig ända in i döden för vår skull? Kan vi genomgå det dop, som han genomgick, när han gick ut i offentligheten? Lämnade han någon garderob?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: