Brödhuset

”Jag har en cykelkarta över det området,” sa värden om min hembygd. Värden och värdinnan, där jag skulle få bo en vecka, frågade var jag kom från. Så märkligt att ha en begränsad karta i stor skala där min så kallade bondby fanns med! Vilken lycka att få se en skogsväg sytrådssmal! Jag visste precis var det fanns smörbollar på sommaren! Där hade jag både cyklat och vandrat i skogen ibland i sällskap, ibland ensam.

Så drömmer jag om att få se en ”cykelkarta” över nuvarande Nablus på Västbanken och vägen till Dotan, där Josef och hans bröder vandrat före oss och före Kristus. Hoppas att det aldrig slår igenom med förkortningen f.v.t. (före vår tideräkning)!  Påsken är över men bibelberättelserna finns kvar om Jesus, som föddes i Betlehem. BET-LEHEM betyder brödhus på hebreiska språket.

Min granne från barndomen och ungdomen hette Josua. Det är ett bibliskt namn. Han berättade om hur det var i början av 1900-talet, då han var ”pinnapôjk”. Det innebar, att han bland andra måste kunna skogen mellan Frambo och Norra Björke där bästa och rakaste sträckan skulle stakas ut för en järnväg. Bibelns berättelser om Josef och hans bröder tycker nog jag liknar en ”pinnapojkes” uppgift att markera bästa, rakaste vägen till ”brödhuset”.

För Josef stannade inte kvar i brunnen! Jesus blev inte kvar på ett kors! Josefs bröder höll på att svälta ihjäl en gång. De var tvungna att vandra den långa vägen till Egypten. Där fanns det säd att köpa för deras överlevnad. Det de inte visste var hos vem de skulle få sin möjlighet till överlevnad och försoning. Detta är ett koncentrat av påskens budskap! Josef har stakat ut vägen till överlevnad och försoning! 1 Mosebok kap 37 – 50

Josef har varit en ”pinnapojk” och stakat ut vägen till Jesus, som är livets bröd! Bibeln budskap är DÅ, SEN, NU och FRAMTIDEN.

Brunnen är tom. Korset kunde inte behålla Jesus. Han är uppstånden. Han lever och kan mätta alla hungriga och förlåta utan att någon ens bett om det.

”Vi såg hans själs ångest,” sa bröderna, när de trodde, att de kunde tala ett språk, som Josef inte förstod. Så svarade Josef med den kärlek han fått från Gud. De fick långt mer än de behövde.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Brödhuset”

  1. Ja det är underbart med Jesu försoning att man kan ta paraleller med Josef i Egypten. Förresten det är roligt att du är med i cyberrymden igen välkommen!!!

  2. Tack tack kära Gunnel! Det var dock inte Ramberget utan berget som ligger nere vid eriksberg, mellan Juvel och Sannegården kan man väl säga. Hur som helst så är det härligt där när grönskan spricker ut!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: