Avskyvärda murar

Det ligger nära tiden med Berlinmurens fall och glädjeyttringarna. Det ligger ändå närmare med alla rapporter om muren i Jerusalem. En avskyvärd mur, som förstör det för så många. Vi beklagar, att det finns murar ”oss emellan”, som det står i Göte Strandsjö vackra sång om Guds kärlek nr 289 i Psalmer och Sånger
vers 2 och 3

”Vi vill den frihet där vi är oss själva,
den frihet vi kan göra något av,
som ej är tomhet men en rymd av drömmar, en jord där träd och blommor kan slå rot.
Och ändå är det murar oss emellan, och genom gallren ser vi på varann
Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar
Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag.”

Bibeln bildspråk om en mur är Israels folks stora lovsång, när de kom ut ur Egyptens slaveri. Vattnet stod som en mur mellan dem och fienden. Så frälste Herren på den dagen… Fienden omkom och kunde inte förfölja dem längre. Detta är historia. Detta är profetia. Detta är nutid i en andlig kamp mellan fångenskap och frihet.

Det var år 1967, som jag fick rätt diagnos och blev sjukskriven 3 veckor. Jag kom hem och öppnade min bibel för att fråga efter svar på detta obegripliga. Ögonen föll på just detta att bli lagd på en sjuksäng under 21 dagar. Herren hade en del, som han ville ha sagt.

Bibeln är DÅ, SEN och NU och SEN.
Min första fråga var om situationen i Göteborg med all narkotika, som vällde in och dödade unga människor. Hur kunde en stads situation ha med ordentliga kristnas synd att göra? Var finns kopplingen om nu bibelns budskap gäller NU? Också jag har syndat…

Neh 1:1-6
Nehemjas, Hakaljas sons, berättelse.
I månaden kislev, under det tjugonde året, befann jag mig på borgen i Susa. Dit kom då Hanani, en av mina bröder, tillsammans med några män från Juda. Jag frågade dem hur det hade gått för den skara judar som var kvar där och som undsluppit fångenskapen och hur det var med Jerusalem. De svarade: ”De som är kvar i landet och sluppit undan fångenskapen lever i nöd och förnedring. Jerusalems mur är raserad och portarna nerbrända.”
När jag hörde detta satte jag mig ner och grät. Jag sörjde i flera dagar, fastade och bad till himlens Gud. Jag sade:
O Herre, himlens Gud, du store och fruktansvärde Gud, du som troget står fast vid ditt förbund med dem som älskar dig och håller dina bud. Öppna dina ögon och öron och hör din tjänares bön. Dag och natt ber jag nu till dig för dina tjänare israeliterna, och jag bekänner de synder som vi israeliter, även jag och de mina, har begått mot dig.

Jag som levt så gudfruktigt och ordentligt hela mitt liv, hur kunde jag vara orsak till en stads fördärv? Det var ju så Nehemja uttryckte det! ”Också jag har syndat!” Men han fanns i Babylonien och muren var nerriven i Jerusalem och portarna var uppbrända långt ifrån där han fanns? Hur kunde detta kopplas med unga människors synd? För de var ju unga Daniel och männen i den brinnande ugnen?

Det var pastor Eric Nilsson från Näsåker, som haft ett bibelstudie för oss unga tidigare från Nehemja bok och Esras bok om att bygga upp det som var raserat.

Ja, nu är detta aktuellt mer än någonsin att bygga upp den mur som kallas frälsning i bibeln. Det går inte att bygga en församling utan en grund.
Och en annan grund kan ingen lägga än den som redan är lagd Jesus Kristus.
Det går inte att vara utan bibelkunskap. Det blir ett sammesurium med religionsdialoger.
Jesus Kristus är Guds son född Gud och född människa. Frälsningen förebildas i bibeln som en mur historiskt och andligt efter Kristi uppståndelse.

En gång levde vi som fiender till Kristi kors, men nu är vi nära. Det var han, som rev ner den skiljelinjen – den muren mellan Gud och oss.
Muren som metafor för frälsning/räddning är positiv. Insikten och kunskapen om vad Gud gjort för oss berättad genom bibeln bör byggas upp igen.

Lögnen får aldrig bli kampmetod Läs Leohs Blogg här

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Avskyvärda murar”

 1. Bibelhänvisning till mur som ”frälsning” Jesaja 60:18 (1917 års översättning)
  Bibel 2000
  Jes 60:18
  Man skall inte mer se våld i ditt land,
  förtryck och förödelse inom dina gränser.
  Dina murar skall du kalla ”räddning”,
  dina portar ”lovsång”.

  1. Hej Gunnel vi har setts någon gång på intranätet Smyrna när jag skrev om tikva . Nog om det har skummat lite på din hemsida mycket tänkvärt där, nu följer jag den också vi hörs. Har också en liten sida på googlebloggen jag kan lägga in den den här ..Önskar dig Guds välsignelse

   1. Tack Elvy, jag vet inte hur jag skall göra mig förstådd. Associationerna när jag skrev bloggen var ryktet om att polisen jagar papperslösa på spårvagnar och i tunnelbanan i Stockholm och går efter utseende. Många är redan jagade och fruktar för sitt liv som kristna i sitt eget land. Då borde de få leva i trygghet här!
    Så associerade jag till en mur i bibelhistorien och bibelspråket. Så tänkte jag, bibelkunskapen fattas om murens betydelse i Jerusalem…
    Visby har en ringmur sen gamla tider som skydd mot fiender. Jag kan nog inte göra mig förstådd? Rubriken är inte bra…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: