En sakta susning

Det är lättare att följa en tydlig hierarki inom Svenska Kyrkan från ärkebiskop till kyrkogårdsarbetaren än det är att följa hierarkin inom frikyrkan. Som jag ser det.
Den senare tycks börja med den som tar emot Livets ord och slutar på bänkvärmaren i Svenska Kyrkan. Men frälst går inte att böja i frälst, frälstare, frälstast. Eller hel, helare, helast för den delen.
Så fick jag en poäng för att jag vågade ta upp en bok av Arid Edvardsson som hette ”Jobs Gud”. Den bokens innehåll stämde inte med min bibelläsning. Inte heller för pastor Nils Pollack, när han levde.

Många gånger har jag undrat över om jag borde söka upp Ulf Ekman och be om förlåtelse för allt mitt trots mot den så kallade framgångsteologin. Jag har varit som ett utåtagerande barn med ADHD som sparkat och skrikigt: ”fattar du inte?”
Nu är det som bekant okvinnligt att bli arg. Och det är mest pojkar som är utåtagerande. På mig har det gått både inåt och utåt denna obibliska lära i vissa delar.

Förste ortopeden som satte rätt diagnos på min ryggsjukdom sa, att jag inte går någon ljus framtid till mötes. Han sjukskrev mig tre veckor. Som om inte det är det samma som tjugoen dagar som Herren sa, när jag kom hem och öppnade min bibel! Jag har inga problem med han eller hon i bibeln och behöver inget ”hen”.

Herren sa i sitt ord som är DÅ, SEN och NU, att han skulle lägga mig på sjukbädden för han ville tala med mig och jag skulle inte kunna gå ut bland de andra. Det kändes minsann, att det inte gick. Sen talade vi med varandra. Vem kunde tro, att detta skulle ta så många år att fatta min svaghet och hans styrka!

Stormen är över för denna gången och jag fick lära mig ett nytt konstigt ord inom teologin. Det har med lunga och andning att göra på latin och något liknande på grekiska. Ja, jag är ”missionare” och andedöpt och med i en Pingstförsamling.

1 Kung 19:11-12
Han sade: ”Gå ut och ställ dig på berget inför Herren.” Då gick Herren fram där, och en stor och stark storm, som ryckte loss berg och bröt sönder klippor, gick före Herren. Men inte var Herren i stormen. Efter stormen kom en jordbävning. Men inte var Herren i jordbävningen. Efter jordbävningen kom en eld. Men inte var Herren i elden. Efter elden kom ljudet av en sakta susning.

Fylld av den helige ande eller andedöpt? Var finns den helige Ande?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: