Systematisk teologi

Som sagt så är detta min blogg och jag har tillgång till en viss statistik över besök och sökord. År 2011 fick jag gå en kurs och bli utbildad till attitydambassadör inom (H)järnkoll. Vissa bloggposter handlar om mötet med kursledare och kurskamrater. Så ett återkommande sökord är:
”Samma jävla ångest”.
Det är titeln på Madelein Larsson Wollniks självutlämnande berättelse om hur det varit att leva med neuropsykiatriska funktionshinder innan diagnoserna var satta. Det är min formulering. Madelein är aktiv i att hjälpa andra och särskilt barn och särskilt vuxna med barn, som själva fått diagnoser sent. Och särskilt oss som inget kunnat om problemen…

Det var de sökorden. Sen har jag ju min speciella humor och gör egna tolkningar på vad jag ser och hör. En dag fanns det sökord, som fick mig att le:
”En papegojas blodomlopp”.
Reservation för att jag minns fel. Min tolkning blev, att jag är tjatig, som en papegoja och att en papegoja bara kan upprepa några ord. Det blir tjatigt och jag är tjatig. Och blodomloppet skulle jag vilja upprepa gång på gång tills det sitter där. Än har ingen svarat på mina öppet ställda provokationer till präster och biskopar! Vem är det som skall undervisa om bibelns lära så att det sitter? Ja, alla församlingar borde läsa Ulla Karlssons bok har jag läst av en teol.lic. Vad blev det av Ulla Karlssons bekännelse att inget fatta av Jesu försoningsdöd? Vad får teol. kand. lära sig innan prästvigningen?

Nu kommer min bekännelse. Jag begriper inte ett dugg av systematisk teologi och tänker inte försöka förstå heller. Det har varit svårt nog under alla år att försöka förstå den lära, som kommit från Livets ord och överhuvudtaget teologin, som kommit via Uppsala. Det är upp till teologer att samla på vad alla andra haft och har för tolkningar av bibeln men det är bibelkunskap som fattas i hela vårt samhälle. Inte religionsdialog heller. Bibelns Gud är en och den ende guden bland alla gudar, som har en förstfödd son. Denne son var villig att lämna den härlighet han hade för att presentera faderns kärlek och vilja till räddning för världen.

Hela detta sammanhang är obegripligt utan hjälp. Därför övergav inte Jesus sina lärjungar utan att ge löfte om den helige anden, som en hjälpare och mycket, mycket mer. Bland alla villoläror finns möjlighet att få hjälp av den helig Anden, som är given en gång för alla.

”Tag emot,” sa Jesus en gång och andades på sina lärjungar. ”Tag emot” säger han idag också. Det finns hjälp att få för att förstå bibelns texter.

Blodets betydelse ur min egen livserfarenhet

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Systematisk teologi”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: