Jobs Gud

Det kom ut en bok på 70-talet eller början av 80-talet, om jag inte minns fel, som hette ”Jobs Gud”. Den var helt i tiden med framgångsteologin och gav mig ytterligare sten på börda. Job hade inte behövt bli sjuk, om han gått emot! Ungefär så.

Jag har fått löfte att citera ett råd från en som hittat till min hemsida: http://www.brefvet.com och denna blogg:

Ett välment råd: strunta i människors syn på Bibelns texter och fokusera på dessa texters syn på dig. När texterna får vara väv, så som ordet text kommer av latinets ” textus” vilket vi har lånord från som text och textil, då vävda trådar i texterna, bildande ett mönster och detta mönster pekar på Jesus och ger honom att äta så som han sagt om sina ord, de är mat för den hungrige, rikedom för den fattige, liv och återigen liv. Ge inte upp! Han kommer i Ordet, han viskar ” följ” . Att vi inte förstår allt i Bibeln spelar mindre roll. När vi läser och ber möter vi en ström i mötet mellan bön och text och då följer vi bara med. / Magnus Olsson

Som väl är har jag haft kvar min frimodighet i all bedrövelse som varit. Jag gick till pastor Nils Pollack och frågade om han läst boken ”Jobs Gud” och vad han tyckte. Vi hade samma uppfattning visade det sig, att författarens tolkning inte stämde med budskapet. Detta med sjukdomar är obegripligt och kanske mest obegripligt för den som är frisk.

Så nu följer jag Magnus Olssons råd och berättar vad Jobs bok betytt för mig under 70-talet och framåt. Bibeltexten låter mig vara huvudpersonen med mitt stora, stora JAG och med mina upplevelser i livet och funderingar kring dem. Så där har jag suttit och slickat mina sår och jag har också fått besök av vänner, som känt Gud bättre och vetat mer om min situation, än jag vet själv. Värst av allt var trösten, att jag inte alls behövde vara sjuk i min rygg, om jag bara tänkte rätt! Tröstarna var usla tröstare, sa Gud en dag till slut, för jag hade bara hållit fast vid att min Förlossare lever. Det fick jag en poäng för. Och inte bara det utan jag hade väntat på upprättelse från honom själv!

Där är jag nu. Jag vill varken ha framgångsteologi eller en historisk kritisk tolkningsmodell. Och inte heller filosofi från Europa som trasslar till allt så makalöst. (Se Sven Reichmanns bok: ”Kulturen utan Gud”).

Ja, jag är envis och tror, att jag har rätt. Större än så är, att denne Gud, som vet allt ville återupprätta mig helt enligt sitt eget ord. Alla bibelns texter hör ihop och i texten om Emmausvandrarna (Lukas kap 24:13-53 ) får jag lov att vara den namnlösa lärjungen, som berättar till punkt vad som hade hänt och vad jag trott på innan det hände. Han låter mig och den andre lärjungen berätta färdigt. Han lyssnar. Sen berättar han, att han finns överallt i alla texterna. Det som skett honom under påsken i Jerusalem måste ske.

Mig gör det inget, att det står mest om män i bibeltexterna. Så jag vill heller inte ha någon feministteologi. Den har inte tröstat mig ett dugg.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

14 reaktioner till “Jobs Gud”

 1. Tack Gunnel, jag gillar din ärlighet och ditt sätt att läsa Bibeln och jag tror att en nyckel till förståelse av texten, ligger just i detta, att flitigt läsa bibeln och att lyssna efter personliga tilltal; ”Vad vill Gud säga till just mig, just nu med denna text?”. Det betyder ju också att nya tolkningar öppnar sig vid omläsning.
  En annan erfarenhet, efter många års bibelläsande, är att inte stycka upp texterna i småbitar, utan läsa hela bibelböcker då uppenbaras mera!

  1. Instämmer med Marie och tack Gunnel för dessa kloka och tänkvärda ord i dagens blogg.
   Trots vår svagehet så väljer kanske Gud ibland att hålla oss där ibland i sjukdom för att vi ska vara ödmjuka och veta att all kraft är från honom det går helt enkelt inte att blåsa upp sig och förhäva sig och tro att det är man själv som verkar när man är svag…..Även om vi själva längtar efter att bli helade och friska. Ja bara några tankar om varför vi inte alla blir helade åtminstonne inte just nu när vi vill. I andra fall blir folk helade och det är också till för att Herrren Jesus sk a bli förhärligad genom det. Så hans planer eller vägar är ju inte våra vägar…….. även om man ofta kan bli frustrerad över det om jag ska vara helt ärlig………

  2. Tack, Marie, för din uppmuntran! Och bättre tröst att få än i bibeln finns inte. Vi hörs! Jag kanske skall skärpa mig och läsa de föreslagna texterna, så jag kan följa er bättre. Håller helt med om att det skall vara hela sammanhang.

 2. Bra! ” den friske har tusen önskningar men den sjuke bara en”, detta en-frågan leder till EN-guden. Denne är ” jag ÄR den jag är” och möter oss som ”jag ÄR vägen, sanningen och livet” och när han får vara detta, ges löftet ”jag ÄR med er alla dagar intill tidens slut”. När vårt är möter hans Är blir han ÄR, om och om igen. Detta kan bara erfaras genom att bli ärrad. För den som inte mött lidandet är allt stängt. En dag frågas det ” varifrån kommer de?” och svaret lyder ” ur den stora bedrövelsen”, där och bara där SER de, att Gud är EN och ärrad. / Magnus Olsson

   1. Varsågod! Det finns en stor gåva att hämta i Kol 1:24 om det lidande som FATTAS i Kristi lidande. Det betyder inte att Jesu ord ” det är fullbordat” upphävs utan att hans lidande är FÖR oss, fullbordat,klart,för ALLA, det är den universella försoningen, frälsningen, den objektiva grunden och ingen annan grund kan eller skall läggas men den måste subjektiveras I oss, och bli personlig. Det kan inte ske blott genom att den hängs på oss eller vi på den som en klädnad utanpå, som en varm överrock eller kappa utan den måste bli de vita kläder vilka vi ikläds, skyler oss, och det sker alltid genom lidande. Någon annan väg för lärjungen än hans väg, korsets väg, bjuds oss inte. Det räcker inte att stå framför korset utan vi bjuds upp på det, i efterföljelse. Då blir naturligtvis sorgen olika hos olika människor, där somliga förs djupare in i detta, och vi frågar varför? Tills vårt varför möter hans varför på korset. Då ger Guds Ande svaret: inget svar ges. I denna stora tystnad möter Gud själv och det kan ingen människa med ord beskriva men hon kan med St Paulus bekänna ” nu lever icke längre jag utan Kristus i mig” Gal 2:19-20. Då börjar hon vandra…utan att se, veta eller förstå. Det räcker för henne att hon inte är ensam. / Magnus Olsson

  1. Om jag fattat dig rätt, Magnus Olsson, så kan jag få fortsätta att berätta om vad bibeltexter uträttat i mitt privata liv. Som sagt jag älskar Paulus och han skulle aldrig knuffa undan en kvinna för att hävda sitt ämbete.

   1. Det skall inte jag tillfrågas om. Visserligen kan jag inte se något som helst hinder för det hos St Paulus, men det ankommer inte på mig att avgöra utan det måste du själv komma fram till. Däremot kan jag uppmuntra dig till det, och säga att ” i kärleken finns ingen rädsla” som St Paulus skriver. Berättar du om Bibelns betydelse för dig och gör det i kärlek till Gud och medmänniskan, så är det väl ett vittnesbörd om den levande Guden. / Magnus Olsson

   2. Magnus Olsson, du upptäckte min hemsida och ville se ett gammalt brev från en präst och det visade jag och du bad att få se ett till. Jag har mycket äldre brev än så att visa, som är mycket mer värdefulla t. ex. Kolosserbrevet kapitel 2 om vad vi har i Kristus. Det är värre svält nu i Sverige än det var år 1827 – en andlig svält.

 3. Hej Gunnel. I början av 1990-talet stötte jag på en kvinna som föreföll i det närmaste besatt av framgångsteologin och predikade på detta vidriga vis om Jobs bok. Jag är inte sjuk eller svag på något sätt men blev så betryckt av hennes hjärtlösa förkunnelse att jag knappt orkade gå hem från ”mötet”. Vet med säkerhet att många blev så skadade av denna amerikanska kvinnas förkunnelse och annat ont som följde på detta att de nu inte räknar sig till Jesu lärjungaskara längre. Vad glad jag blir över att du inte vek dig för detta budskap från avgrunden.

  1. Tack Alma-Lena, för att du kommenterade med detta svåra. Kanske någon kan få hjälp att komma loss från felaktig undervisning. Vi hörs!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: