Läsa in eller läsa ut

Det är dags för en summering av året både privat och i sammanhang med kända eller okända. Känner jag mig själv på samma sätt som andra känner mig? Tolkar jag rätt eller fel? Har en rätt och den andre fel eller kan två ha rätt? Vad innebär ”vi och dom”? Varför är det så fult att tänka i ”vi och dom”? Som jag uppfattat det finns det som ett visst eldfängt debattämne eller mer än ett förresten.

Som jag uppfattar det av bibeltexter, så kan jag tillhöra både ”vi” och ”dom”. Jag har aldrig varit dömd till fängelsestraff ändå talar bibeln om mig som en fånge. Jag har aldrig varit med ”dom som är utanför” ändå talar bibeln om mig som utestängd. Jag är djärv ofta ändå påstår bibeln, att jag är räddhågsen. Vem har rätt? Och hur är det nu med Israel? Skall inte alla inse hur fel de gör och fördöma dem? Kan man stå på två sidor?

Under året som gått har jag fått hem en begärd kopia av en sjukjournal från år 1940. Då var jag fyra år och åtta månader. Jag ville se hur journalanteckningar skrevs angående fysisk skada jämfört med journalanteckningar angående en utmattning i 20-årsåldern. Vilken skillnad! Läkaren har lyssnat på ett litet barn på min egen förklaring om hur skadan skett och trott mig! Han har skrivit ner, att jag ville hjälpa min pappa att gräva.

Jag ville vara med och vara duktig redan då men körde trädgårdsgrepen genom den bara foten. Så blev jag skild från min stora familj och de fick inte hälsa på för barn skriker, när mamma går…Det gällde nio dygn.

Det är flera sammanhang, som jag blivit skild ifrån ofrivilligt. Det är en fruktansvärd upplevelse att bli utanför. Som jag ser det kan man inte vara utanför utan att ta skada. Jag ville vara tillsammans med pappa, när han arbetade. Han kunde sköta det arbetet bättre utan min hjälp.

Gud är min far och han kan verka utan min hjälp. Ändå får jag vara i hans närhet.

Omsluten på alla sidor av hans kärlek. Innesluten i hans nåd…
Denna sammanfattning är årets viktigaste för min del. Den store läkaren har rätt uppfattning om min situation och låter mig vara med.

Det är inte min uppgift att utesluta någon annan ur den kärleken och nåden heller.

Det finns ett förr eller nu

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

10 reaktioner till “Läsa in eller läsa ut”

 1. Kloka ord och.en fin sammanfattning att.ta till oss. Önskar.dig.ett riktigt.fint nytt år och kram!

 2. Tack vare ditt inlägg på Judits blogg hittade jag ”brefvet” och har läst med stort intresse mycket av det du skriver. Det är välsignat att läsa det du delar med dig av. Om du har kvar de tre breven av prästen till hans syster skulle det vara fint om du scanade dem och la ut dem så originalen kan ses, tycker jag. Boken om Roparna väckte mitt intresse så den skall jag leta rätt på. Tack! Välsignat nytt år önskar jag dig! / Magnus Olsson

  1. Magnus Olsson!
   Det är i Skaraborg i Tibro 1954, som jag hörde om Roparna. På märkliga vägar fick jag kontakt med författarens son och kan skaffa boken. Johnny Hagberg har fått en av mig. Ja, jag har Sven Wahlbergs brev i orginal tre stycken. Hans syster Bolla är min anmoder. Min E-postadress finns i ”OM”. Tack för vad du ger i olika bloggar av din hopsamlade kunskap!
   Hälsningar
   Gunnel

   1. Det märks att du förmedlar från Krist Ande. Det du skrev om blodomloppet är utmärkt! Den texten borde du skicka in till någon lämplig tidning. Den är mer välsignad än orden i den kan utsäga. Om du inte har något emot det vill jag knycka den att använda som bild i predikan vid tillfälle. Sökte boken på antikvariatsajt och fann den så skall beställa den. Har också mina rötter i Västergötland och ex min farfars farfars far valde att flytta från Falköping till Svenljunga enbart för att kunna höra J O Hoof, som har beröringar med Roparna. Det vår tid saknar är just ropare i ödemarkerna, johannesrösten som gömts undan med effekt att Andebytet uteblir och det är fruktansvärt för om det inte sker korsfästs Guds lamm på nytt. Den påklistrade, Andetomma skrammeltron som ingen förändring vill, är den falska tro som Guds Ord finner värre än ingen tro alls. Därför är det bättre med ateister än falska profeter. Din text om blodet är en synnerligen välsignad text! / Magnus Olsson

 3. Roligt att fler äntligen upptäcker denna uppbygliga.blogg. dessutom.Gunnel så skulle jag vilja.höra dig predika!!Lycka till med nästa utgåva av din bok ska.läsa filerna när jag har dator igen. kram.

  1. Magnus Olsson! Det finns inget ”Svara” under din kommentar att klicka på men väl under Gunillas. Tack ändå! Jag blev rörd över denna första positiva kommentar över det kapitlet om blodets betydelse, försoningen genom Jesu verk för oss. Är det så svårt för unga präster som Ulla Karlsson att erkänna behovet av undervisning? Inte en kommentar från någon, när jag vill ett samtal om försoningen. Kyrka och församling har samma ord i grekiskan och Paulus skulle aldrig nonchalera kvinnor, som vi blivit.
   Köper en präst/teolog ner sig genom ett bibelsamtal med en icke akademisk utbildad kvinna? Jag skulle vilja samtala med Dag Sandahl! Han släpper inte igenom mina tankar. Jakob fattade kvinnans värde och respekterade hennes uppgift också med tanke på lammen. ”Sakta för han moderfåren fram…”
   Vi är en hjord och har en herde efter Jesu uppståndelse.

   1. Gunnel. Ser ditt svar nu denna tidiga morgon på årets sista dag , före utförd till skärgården och där påminns jag alltid om ” gör jag mig en boning ytterst i havet så är du också där!” som psaltaren sjunger. Gud verkar överallt sin stamförsoning för allt och alla, ” Gud var i Kristus försonande världen med sig”, OBS i, i, i! Denna lilla bokstav, som nedlagd blir ett bindestreck – och för i till – och du får +, detta som bär allt! Men grenförsoning , inlemmas i det stammen är sker blott genom Den Helige Ande, enligt Andens lag ( Se Rom 8) och sedan bär det frukt, gåvor och frukter av Anden, inte oss själva. Många ser bara stamförsoningen, dess försök att formulera läror, me. Försoningen är ingen lära utan en person, Kristus. Släpp dem som inte vill samtala om försoningen! Håll fast vid blodet för det är tre som vittnar, vattnet, blodet och Anden. Välsignelse över ditt nya år! / Magnus Olsson

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: