Maskrosor

…som ett ständigt takdropp

Jag tänker inte tala om var det står eller hur det står! Men det skulle kunna gälla vissa män också, som poängterar sitt ämbete ständigt. Som om det inte är Gud själv som kallar, utväljer och rustar vem han vill. Ja, jag sitter vid datorn stundtals och noterar och sorterar! Sen får jag i vanlig ordning myror i huvudet eller något att bita i.

Hur kommer då maskrosor in? Jo, jag tycker, att vi skulle kunna debattera om de är vackra eller inte. Gör de sig bäst i färg eller i svart/vitt? Visst är det självklart med färg? Särskilt turister i Sverige, som kommer långt bort ifrån tycker, att det är så vackert med en gräsmatta full av dessa vackra gula blommor mot grönt. Alla trakter har inte grönska.

I min församling skulle jag vilja predika. Kvinnor skall tiga i församlingen. Kvinnor skall inte undervisa enligt Paulus. Jag älskar Paulus och allt han sagt och skulle bara vilja predika om att maskrosor är ogräs med djupa rötter. Hur fotomässigt vackert det än är, när maskrosfrön flyger iväg för minsta lilla vindpust, så är det ogräsfrön. Då skall inte det vara en bild av maskrosfrön, som flyger för vinden som reklam för bibelskolan! Först påpekades detta till ansvarige och sen till alla. Kvinnan skall tiga i församlingen.

Bilden är snygg på en utblommad maskros vem som än lyckas med fröna för vinden. Jag har en pangbild i svart/vitt, när ett lite barn får blåsa iväg dem. Små barn behöver inte rensa i grönsaksland. Det är livskraft i en maskros. Det är livskraft i ett barn.

Det är livskraft i orden från en lära också. Fröna sprider sig för vinden och rotar sig. Det går aldrig att följa upp och se resultatet. Jag minns en kväll i min församling för många, många år sen när Peter Halldorf var talare. Han talade om sådant, som jag inget begrep av. Jag hade ingen som helst förkunskap och fattar nästan lika lite nu. Han var före sin tid och varnade för gnosticismen.

Det är snopet, att inte fatta, att inget veta om olika tolkningmodeller. Nu går det inte längre. Någon måste reda ut begreppen! Vem har som sagt ansvar för att bibelkunskapen försvinner eller har försvunnit i Svenska Kyrkan och i frikyrkor?

Runt åren 2002 levde jag i ständig vånda. Då skulle nya bibelöversättningen göras aktuell via nätet. Det såg så bra ut om det inte varit för dessa utblommade maskrosors skull. Barn fick blåsa ut fröna, som det såg ut bildligt talat. Hur blir det som sagt om barn skall lära sig att ständigt ifrågasätta allt utan att få kunskap i vad som är bestående? Det finns något som heter hållfasthetslära.

Nu tänker jag på trosbekännelsen. Den håller och skall inte ifrågasättas. Däremot behövs mycket undervisning och motivering varför den finns och håller gentemot andra bibeltexter. Ordet ”jungfrufödelse” finns inte i texterna men många texter berättar i förväg vad som skulle ske, när tiden var inne och hur och varför. Alla vet hur det är när man tappar något att det faller till marken på grund av tyngdlagen. Tyngdlagen kan debatteras. Det står alldeles tillräckligt om Jesu himmelfärd. Han längtade tillbaka till den härlighet, som han lämnat en gång hos fadern.

Mot sunt förnuft. Det håller att tro på ändå.

Är det viktigt att veta hur Gud blev människa?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Maskrosor”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: