Sången de sjöng

Den som har en sång inom sig sjunger den!

Paulus och Silas satt fängslade med kedjor. Det var natt och ändå sjöng de. Bibelberättelsen har blivit en bra text att berätta bland barn. Det finns vuxna, som fattat innebörden och sjunger, när det är mörkt och svårt. Paulus och Silas blev fängslades för sin tro. Paulus blev pryglad trots att han var en romersk medborgare. Till sist måste han fråga om överhetens rättigheter att behandla en romersk medborgare så.

Alla bibelns texter tål att granskas och har blivit granskade under årtusenden. De som var utbildade skrivare fick inte ha ett enda litet fel. Då måste allt skrivas om. Dödahavsrullarnas texter är bevis på denna noggrannhet.

Min Blogg är en personlig blogg. Den är en fortsättning av min egen släktforskning, som blev en Hemsida. (Den gamla adressen har utgått)
De gamle hade bara brevet som möjlighet, att nå varandra. Den brevskatten har jag fått en del av. Farmors brev är oläsligt. Hon hade ingen skolgång vad jag vet. Hennes äldsta dotter fick bara gå två år i skolan. Sen var det arbete som lillpiga som gällde på en gånd en halvmil bort eller en mil. Platserna finns kvar. Uppgifterna går att kolla upp. Det är inget märkvärdigt.

Det märkvärdiga är att så många av bibelns platser finns kvar och namnen är lätt att spåra. Forskare kan visa oss på vad floderna heter nu, som omringade Edens lustgård. Bibelns berättelser är mer än lämpliga berättelser för barn.

Jag har varit ett barn, som fått dessa berättelser. Jag blev tonåring och började läsa i eget intresse. Mina föräldrar sa inte emot mig, när jag berättade vad jag läst om att tro och låta döpa sig. Vi hade aldrig några teologiska debatter i mitt hem. Det var ingen som ifrågasatte, att jag läst själv och ville lyda. Det höll att samtala om med grannen också, som senare i livet blev präst.

En präst nuförtiden som konfirmerar en tonåring utan att ta reda på om han eller hon är barndöpt riskerar anmälan till domkapitlet. Det är allvarliga fel! Jojo! Detta att tro och låta döpa sig, om man redan är barndöpt heter då ”vederdöpt”. Detta är allvarligt! Jag har ju börjat att följa BloggarDag minsann. Jag skall vara snäll nu för vi båda bär på en stor, gemensam sorg.

Som sagt: Dag Sandahl och jag bär på en stor gemensam sorg. Vi har fått ett arv att förvalta och sörjer över att detta arv håller på att förskingras. En enda präst kan inte försvara arvet ensam. En enda pastor i Svenska Missionskyrkan klarade inte av att ensam försvara det som står skrivet om äktenskapet mellan man och kvinna. En enda syster inom en pingstförsamling klarar inte av att försvara arvet från himlen.

Paulus och Silas var två i sitt fängelse, när de sjöng sången, som de fått inom sig. Som regel kommer det någon på vägen och slår följe, som kan sången och vill sjunga den.

Ett av alla fina barndomsminnen

Låt mig få höra om Jesus

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Sången de sjöng”

  1. Sjung för mig sången så dyrbar, skönaste hörd på vår jord.Håller med dig Gunnel att sången om Jesus lyfter av bördor….kram

    1. Fint att det går att länka direkt till sången. ”Låt mig få höra om Jesus” här med Smyrnas solister, kör och orkester.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: