Kyrkostressen

Det är inte lätt när andras intelligens övergår mitt förstånd! Så har det varit för mig i flera debatter och sen gör jag bort mig totalt. Jag har inte fattat poängen och skriver en kommentar om mitt ”tänk” igen och igen. Tills någon moderator ledsnar totalt. Så får jag sitta här och skämmas över att jag lägger mig i det, som jag inte har med att göra. Jag har ju egen plats att prata för mig själv på utan att någon avbryter med andra infallsvinklar.

Jag har inte med Svenska Kyrkans ekonomi att göra! Jag gick ur som ung precis som jag blev rekommenderad. Anser man att Svenska Kyrkan är ett samfund, så bör man inte tillhöra två. Alltså tillhörde jag Svenska Missionsförbundet inte genom spädbarnsdopet utan genom bekännelsen att Jesus är Herre. Redan där studsar jag. Är han Herre eller Herren i mitt liv?

Nu har jag äntligen fattat, att det gäller pengar hur Seglora tankesmedja har kunnat få millionbelopp till sin tankeverksamhet. EFS är kvar inom Svenska Kyrkan som en väckelserörelse men får väl inte lägga sig i debatten. Jag lämnade ”Fjärde väggen” för att jag inget fattade av poängen med Evangelium på ett nytt sätt. I min församling den jag tillhör går det inte att få igång något bibelsamtal på nätet heller. Det gick då rakt inte i Skutan efter det att ”frågan” var avgjord. Sen fanns det inget att samtala om. Det står tydligen inget mer i bibeln än om just det problemet. Missionskyrkan och Baptistkyrkan fegade ur som jag ser det.

Och jag har haft en lång period av mitt liv, som jag varit besviken och bitter. En söndagskväll var det tältmöte i Mölndal och dr. Sven Reichmann skulle predika. Det gjorde han också med den noggranhet, som är typisk för en forskare. Texten som valt honom var Psaltarpsalmen 73 och som han förmedlade i rätt tid med rätt skärpa till bland andra mig. Bitterhet är synd.

I torsdags kväll hade den texten valt förkunnaren Daniel Halldorf också. Inledning till en bönetimma i Smyrnakyrkan blev Ps 73. Jag hade med Bibel 2000 och hajade till:
Vart har Israel tagit vägen?
Ps 73:1
A Psalm of Asaph.
Truly God is good to Israel, even to such as are of a clean heart.
King James Bibelöversättning

Ps 73:1
En psalm av Asaf.
Sannerligen, Gud är god mot Israel, mot dem som har rena hjärtan.
En reviderad översättning 1982

Ps 73:1
En psalm av Asaf.
Ja, Gud är god mot den rättrådige,
mot den vars hjärta är rent.

Bibel 2000

Vår stressade tid har inte med någon gudstjänst längre på Annandag Påsk. Där går vi miste om en viktig undervisning, när Jesus visar på att han finns överallt i Moseböckerna, hos Profeterna och övriga skrifter. Med andra ord finns Jesus i Israel.
Vi har heller inte tid att fira Kristi Himmelfärdsdag och tänka igenom vad Jesu lära innebär och att han skall komma tillbaka.
Hur kan någon vara rädd för honom, som älskar så mycket att han dog i vårt ställe?

Stressar vi ihjäl oss i våra kyrkor och hinner inte se vad evangeliet innebär? Det handlar inte om pengar eller livet.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

7 reaktioner till “Kyrkostressen”

 1. Jag tror inte att kyrkor är stressade på grund av tidsbrist. De känner stress över att de inte tror sig kunna nå människorna, utan att anpassa läran till vad kyrkor tror att människorna tål. Stressen växer, när kyrkorna upptäcker att ett tillrättalagt budskap inte heller verkar locka. Det blir en ond cirkel.

  1. LeoH
   Tack för dina synpunkter! Du har skrivit så många värdefulla inlägg i Sofias Blogg om hur mycket gudstjänsten betyder för dig. Det jag blir stessad av är att jag inget begriper av ytterligheterna i den politiska skalan och sen personangreppen. En präst borde hålla sig till sitt uppdrag lika väl som en skomakare skall hålla sig till sin läst. Inget hindrar att båda tror på bibelns budskap.

  1. Carolina!
   Sofia har ett härligt gäng i sin Blogg Fjärde väggen. Jag har fått lära känna dig också där och dina kommentarer. Tack för din uppmuntran! Det har varit tufft en period att inget begripa. Politik är inte mitt område. Visst skrev både du och LeoH om studier i Apostagärningarna och med boken Andens folk av Peter Halldorf? Vi har ju mycket gemensamt…

   1. Japp. Både jag och Leo tycks tillhöra församlingar, dock inte samma, där det läses Apostlagärningar och Andens folk. Jag har missat det där med Fjärde Väggen – eller vad som skedde som gjorde dig ledsen – men ville bara säga att du har ingenting att skämmas för!

   2. Nä, Gunnel kände sig utanför när jag bad henne hålla sig till ämnet. Men jag har ju sagt att du är välkommen att kommentera på min blogg när som helst! Och så är det verkligen.

   3. Sofia, så är det! Jag tror, att jag håller mig till ämnet, som var från början i din Blogg ”Fjärde väggen”. När jag inget begriper av ämnet, så måste jag inse det och dra mig tillbaka. På bibelsajten.nu blev jag avstängd efter fyra år. På Credoakademins debattsida fick jag varningar och ville inte ha någon mer.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: