Kyrkan i Sverige

När jag fyllde 50 år höll en av mina arbetskamrater på Räddningsmissionen i Göteborg ett fint och trevligt tal. Det avslutade han med, att han inte alltid förstår vad jag menar. Det berodde på att jag kunde prata om tre saker på en gång (ett litet säreget släktdrag på utdöende hoppas jag). En del kallar det tjat. I internetvärlden kallas det troll, om någon bara saboterar och pratar om annat än ämnet.

En av presenterna från två väninnor var en stor tung Bibelkonkordans. Jag skriver ”väninnor” medvetet eftersom det ordet inte ingår i min vokabulär vanligtvis. Antingen är det vänner eller inte vänner för mig. Vänskap eller ovänskap. Den presenten de gav mig stod oanvänd i min bokhylla i 15 år eller nästan 20. Det innebär, att jag fattar lite trögt ibland och behöver god tid på mig.

Bättre sent än aldrig. Nu har jag fattat vilket fynd boken är. Kyrka och församling har samma ord i grekiska språket utom i Apg 5:21 står det bland annat. Under tre år har jag medverkat i Fjärde väggen med mina kommentarer men straffade ut mig här om dagen. Det har inte gått hem det jag skrivit om församlingen som en byggnad av kött och blod och upprättade syndare.

Det kanske behöver upprepas också att själ och psyke är det samma. Själen är mer en fin andlig term och psyket kan hamna på psyket lite havererat. Så skulle det inte vara! Kroppsliga sjukdomar går alltid före en sjukdom i själen trots att själen är oersättlig.

Vad hjälper det en människa, sa Jesus, om hon vinner hela världen men förlorar sin själ.

Jag är konfirmerad i Svenska Kyrkan och fick detta som minnesord av min konfirmationspräst.

Ingen kan tjäna två herrar både Gud och mammon. Det är också Jesusord. Min personliga uppfattning är att Mammon styr Kyrkan och Sjukvården. Den åsikten får stå för mig.

Jesus kom för att vi skulle ha liv och övernog.

Läs mer här

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Kyrkan i Sverige”

  1. Inte har du straffat ut dig för att du lämnade ämnet. Man vill bara ha dig med i samtalet, inte utanför det.

    Du är såklart välkommen att skriva på fjärde väggen när du vill.

  2. Tack, men jag är så bränd, att jag går innan jag blir avstängd numera. Svenska Kyrkans Unga tycktes inte fatta, att bibelns budskap är grunden för allt arbete inom en kyrkas väggar. OK en kyrka kan välja en viss persons teologi men all teologi skall prövas om den håller mot vad summan säger i bibeln.
    Allt gott till dig! Jag kommer att fortsätta att läsa din Blogg. Den är bra!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: