Under fyrtio dagar…

Luften gick ur mig efter debatten mellan pastorerna Stefan Swärd och Torsten Åhman. Den kände Sigfrid Deminger och lika kände Siewert Öholm skulle lämna frikyrkan för Svenska Kyrkan. Hur många dagar kommer detta att debatteras i tidningen Dagen?

Apost 1:3
Han (Jesus) framträdde för dem efter att ha lidit döden och gav dem många bevis på att han levde, då han under fyrtio dagar visade sig för dem och talade om Guds rike.

I bibeln finns det uttryck, som återkommer angående viktig information. Till exempel ”under fyrtio dagar”. Bibelns budskap hör ihop från pärm till pärm. Inget skall tas bort eller läggas till av vad Gud gjort för oss genom sin son. Det är ingen sekt, som talar speciellt om blodet och offret! Det är den röda tråden genom hela bibeln. Att leva under blodets beskydd är beprövat under alla tider.
2 Mos 12:13
Och blodet skall vara ett tecken, er till räddning, på de hus i vilka ni är. Ty när jag ser blodet, skall jag gå förbi er. Och ingen hemsökelse skall drabba er med fördärv, när jag slår Egyptens land.

Nattvarden instiftades under fångenskapen i Egypten. Lammet som slaktades och blodet, som skulle strykas på dörrposten var ett skydd mot döden. Det var ett tecken på skillnaden mellan Egyptens gudar och ende gudens makt i tid och evighet. Makt att befria ur fångenskap. Makt att bevara ett folk. Makt att rädda ur eld och vatten.

Så när påsken är över med alla sina blodiga texter, så är sanningen orubblig ändå att Jesus dog för våra synder på ett kors. En gång för alla gav hans sitt liv som offer. Något annat syndoffer behövs inte. Han är den ende som håller att lägga skulden på. Han är vår syndabock!

Lammet i 2 Mosebok kapitel 12 förvandlades till en herde senare i historien i Davids kamp mot Goljat. Det går att läsa om i 1 Samuelsboken kapitel 17. Under fyrtio dagar hånade Goljat Israels Gud.
1 Sam 17:8-11
Goljat gjorde halt och ropade bort mot de israelitiska leden: ”Varför ställer ni upp till strid? Jag är filisteernas man och ni Sauls tjänare. Utse någon på er sida som får komma ner till mig. Om han är stark nog att kämpa mot mig och dödar mig, så blir vi era slavar. Men om jag vinner och dödar honom, då blir ni våra slavar och tjänar oss.” Och han fortsatte: ”Jag utmanar Israels här: Skicka fram en man som kan kämpa med mig.” När Saul och alla israeliterna hörde filisténs utmaning blev de utom sig av skräck.
1 Sam 17:16
Morgon och kväll i fyrtio dagars tid steg filistén fram och ställde sig där.

Profetian går i uppfyllelse i Jesu kamp mot Djävulen under 40 dagar i öknen.
Luk 4:1-2
Jesus återvände från Jordan uppfylld av helig ande, och ledd av Anden var han fyrtio dagar ute i öknen, där han sattes på prov av djävulen. Under hela denna tid åt han ingenting, och när den var slut blev han hungrig.

Profetian kommer att gå i uppfyllelse i himlen. Där kommer lammet, som blev en herde att visa sig! Där kommer hela historien att synas!
Upp 7:17
Ty Lammet som står mitt för tronen skall vara deras herde och leda dem fram till livets vattenkällor, och Gud skall torka alla tårar från deras ögon.”

Danielsboken profeterar framåt i tiden och Uppenbarelseboken talar om att allt gick i uppfyllelse, som var sagt genom profeterna. Svårt att förstå.
Ja.
Därför blev den helige Anden given som hjälp.

Under fyrtio dagar skall den som vill påminnas om en Jesus, som lämnat dödsriket och uppstått. Den som vill kan läsa om tiden mellan Jesu död och Jesu himmelsfärd hur han visade sig olika gånger för lärjungarna.

Så enkelt att få en tro som gåva – gratis som lär betyda nåd! Tron kanske börjar liten som ett senapskorn. Ändå finns förmågan att växa. Livet finns genom hans död. Vetekornet som föll i jorden och dog har gett en skörd och kommer att göra det.

Teologisk debatt om livet efter detta

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: