Tolv stenar

Det är mycket som är obegripligt i bibeln. Det ändrar ingenting. Vem som helst får läsa och ställa sina frågor och ta emot eller förkasta. Jag för min del läser teologi baklänges genom alla stridiga tolkningar via Internet. I mars är det tolv år sen som jag fick hjälp att förstå ”stjärnorna” på en rad, där lösenordet skulle stå. Egentligen.

Det var mycket motigt innan. Egentligen skulle jag först knuffa undan dessa stjärnor och sen skriva lösenordet. Det blev många samtal till olika unga killar tills en frågade efter dessa stjärnor och om jag kunde räkna dem. Det är bra med en Supporter, om man kommer fram! Målsättningen var klar. Jag ville ut på nätet och dela med mig av min bibelkunskap till unga, som aldrig hört något om att räkna stjärnorna heller.

Försök den som kan komma ur storstaden ut på landet. Där finns en stjärnhimmel mörka kvällar utan regn. Himlen ser inte likadan ut i Israel. Karlavagnens placering var lite annorlunda, som jag såg den en vinterkväll. Kan man debattera om det är rätt eller fel?

Stjärnorna går inte att räkna men stenarna skulle vara tolv i översteprästens bröstsköld. Gud hade bestämt, att det skulle vara man och kvinnan men ormens list att lura finns genom hela bibeln. Så blev Jakob lurad av Laban och fick finna sig i att få en annan hustru först och sen olika bihustrur efter tidens seder. Det var inte meningen från början. Till sist var de olika kombinationerna så olika att varje släkt fick var sin ädelsten. De tolv stenarna har bildats på så olika sätt i så olika press att bara detta är värt grundliga studier.

Bonnier Carlsen har en faktabok:
STENAR MINERAL OCH BERGARTER
Jordens stenar i närbild – hur de skapades, hur man känner igen dem och hur de används skriven av
R.F. SYMES och personal vid The National History Museum, London
Översättning: Fredrik Grensman Faktagranskning: Bo Olofsson
I den boken går det att hitta några av de ädelstenar, som räknas upp bibeln.
1 Mosebok 28.
Vi får inte veta vilken av Jakobs söner som fick vilken ädelsten. Vi vet bara, att de tolv var olika i karaktär.

Nu kommer jag till poängen. Det gör inget, att jag inte begriper så mycket eller har de rätta förklaringarna. Prästerna skulle vara ur Levis släkt och är det fortfarande i judiska synagogor. Varför skulle då inte Jesus, som vår överstepräst vara av Levi stam utan av Juda stam? Det är mycket intressant hur Gud väljer ut. Jakobs välsignelse över sina tolv söner var profetisk. Jakob dog i Egypten som står för träldomsland senare i all tolkning. Jakob ville inte ens att hans ben skulle få vara kvar där utan bäras med till löfteslandet.

Det står mycket mellan raderna i bibeln. Varför kom Jesus inte ur Josefs stam? Josef var ju ändå älsklingssonen med Rakel och förebild till Jesus i många hänseenden. Varför står det inget om feministteologi i bibeln om den är så viktig?
Tolv är ett förbundstal. De förbund Gud slutit håller han.

Det finns mycket att fundera över. En gammal människa som grunnar lever visst längre…

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Tolv stenar”

 1. Kul frågor-och mycket intressanta, men det står inte om teologi alls i Bibeln, varken feminist- befrielse-, traditionell- evangelikal- eller annat. Det betyder inte att teologi är onödigt.

  Jesu släkttavlor är så intressanta. Har du tänkt på att alla kvinnor som nämns i dem är icke-judar? Två är prostituerade också. Det blir speciellt intressant när kvinnor bara nämns när de betyder något extra.

  1. Hej Alma-Lena!
   Det jag lagt märke till är att den juridiskt ansvarige Josefs släkttavla börjar på Abraham, som fick ett helt orimligt löfte om en son. Josef fick som tröst, att barnet i Maria kommit till genom helig Ande. Den släkttavlan börjar uppifrån och går ner till Maria som födde Jesus.

   Lukas börjar på Jesus och går upp till Gud. Dessa två släkter går inte ihop förrän genom kung Davids äktenskapsbrott och sönerna två och tre med Batseba Natan och Salomo. Tusen år är som en dag för Herren. Det föddes en kung av Davids hus i Betlehem!

   Att kvinnor nämns plötsligt och poängterar något särskilt associerar jag till ”Det lagen inte kunde åstadkomma i det den var försvagad genom köttet, det gjorde Gud…” Rom 8:3. Detta har landat med 1917 års uttryck!

   Enligt lagen fick en kvinna inte gifta om sig mer än tre gånger, om jag minns författaren Gunnar Edman rätt, när vi fanns vid Sykars brunn 1974. Många pastorer har lagt ut texten om att hon var prostituerad. Det är en feltolkning. En prostituerad kan visst ha fem män på ett dygn.

   Vi hörs!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: