Det religiösa

Tavlan hemifrån

Livet är fullt av associationer. Predikan igår i Smyrnaförsamlingen, Göteborg satte igång massor. De fromme förr kallade detta efterpredikan, om den helige Ande talade. Jag för min del kom ihåg humorn inom familjen och ett arvsskifte om böckerna.
– Det religiösa ger vi Gunnel!

I går fanns bibeltexten från Josua bok kapitel 18:14-24. En mening ur den texten broderade min blivande mor en gång i tiden med stora bokstäver i början av 20-talet. Ramen är 90 x 62 cm. Den målade jag i blått över det urblekta tyget för 20 år sen drygt. Ramen har samma färg som bokstäverna nu. Detta budskap till vem som ville läsa fanns över mina föräldrars sängar. De hann fira sin 62 åriga bröllopsdag tillsammans innan döden för tillfället skilde dem åt.

Vi vill tjäna Herren,
ty han är vår Gud.

Anethe Carlsson var gästpredikant igår och från Stockholm.
”Sätt ner foten och fötterna och markera som Josua att jag och min familj vi vill tjäna Herren!”
Ungefär det var huvudbudskapet. Och jag var så glad över mina kartor som finns lagrade i huvudet, som är inpräntade på Israels folks vandring genom öknen till löfteslandet. Det går så fort påpekade Anethe Carlsson att glömma Herrens under och bli påverkad av allt runtomkring det vill säga andra gudars läror.

Det är bara att konstatera vad som skett i Sverige bara under senaste 100 åren. Hur fort gick väckelsen över med alla under i ett nersupet land i misär? På en eller två generationer?

Fastrar och mostrar som inga egna barn har kan också få sätta ner foten idag och vara med i ett tydligt:

Vi vill tjäna Herren
ty han är vår Gud!

Den predikan gjorde mig glad med alla mammor och pappor, barn och gamla runtomkring!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Det religiösa”

  1. ”…tills döden för tillfället skilde dem åt”. Den var bra, Gunnel! Även om vi inte lever i äktenskap på den nya jorden (som mormonerna tror) blir det absolut ett återseende för dem som ”tjänat Herren”.

    Och, ser man på, det går att kommentera! (tror jag). I varje fall om denna kommentar kommer in, fast det är ju en massa ”logga in”-knappar som jag knappt fattar (WordPress, Twitter, Facebook, vilken ska jag ta – aha, ”gäst” kanske!!!).

    1. Fyra år har gått, Andreas Holmberg. Jag märker, att jag inte skött bloggen genom att svara. Ändå är jag så beroende av kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: