ALMA

Nu skall det sägas och skrivas omedelbart, att jag inte kan hebreiska eller grekiska eller ens engelska. På framsidan av min hemsida http://www.brefvet.com har jag scannat in det jag tror betyder Gud är kärlek med hebreiska bokstäver. Smart eller hur?

Det jag däremot tror är, att jag kan, det är debattera. Fast det var fel också fick jag veta. Dessutom skrev mer än en, att jag inte kan argumentera. Envisheten däremot tog mig till the bitter end, så att jag blev avstängd från debatter på bibelsajten.nu

Innan dess hade en av mina svåraste motståndare gett upp efter flera varningar. Vi borde maila i stället för att gräla offentligt vilket inte var ett dugg roligt. Så han gav upp men tillade innan dess:
– Jag fattar, att du är ett med bibeln!

Han hade utmanat oss alla, att komma med vilken profetia som helst från bibeln. Sen skulle han smula sönder den.
– Nej tack, svarade jag.
Det var då det tände till hos honom och senare, när jag påstod att Jakobs brunn ligger på Västbanken. Plötsligt blev han kunnig politiker också!

Nåväl. Vårt stora gräl gällde jungfrufödelsen för ordet ”jungfru” finns inte i hebreiska texten, skrev han. Det är en felöversättning. Debatten fortsatte långt före den stora gemensamma artikeln i Svenska Dagbladet mellan pingstledaren och ledaren för Katolska Kyrkan om tron på jungfrufödelsen.

Visst var det bra, att jag blev avstängd från debatt, när jag nu inte kan styra mitt temperament!
En dag långt senare fick jag syn på orden ”på bar gärning” om äktenskapsbryterskan och kom ihåg den muntliga toran som lär säga, att det måste finns vittnen till äktenskapsbrott. Annars skulle inte kvinnan kunna stenas! Det är ju alltid kvinnas fel som bekant från allra första början.

Nu blev det en aha-upplevelse. En kvinna var tagen på bar gärning för äktenskapsbrott och borde stenas enligt Mose lag. Den lagen borde väl ändå Jesus kunna och hålla sig till! Det var verkligen dags, att Jesus höll med fariseerna och de skriftlärde! Kvinnan borde stenas! Kvinnan hade blivit tagen på bar gärning med äktenskapsbrott!

Det var då jag såg det framför mig. alma betyder ung kvinna på hebreiska språket och ung kvinna skulle vara oskuld fram till äktenskapet. Så logiskt. Ung kvinna = jungfru.
(OBS! Det är okvinnligt att kunna tänka logiskt. Det har något med höger och vänster hjärnhalva att göra. Som om kvinnor inte också har två hjärnhalvor, som fungerar tillsammans….)

Det var då jag fick en alldeles egen uppfattning om bibelns trovärdighet som bevisbar. Allt skall ju kunna bevisas hålla. Inte ens släktregistern håller i bibeln visst för judarna hoppar över generationer ibland och kallar till och med svärson för son. Så alla som skall motbevisa bibelns budskap har det strävsamt!

Om det inte funnits ett folk, som lyssnat till Herrens ord och velat lyda in i minsta detalj, då hade inte frälsningens budskap nått oss!
– Du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.

Välsigna Israel! Studera släktregistret hos evangelisten Matteus och hans sätt att skriva under andens ledning! Inget är sopat under mattan! Det Lagen inte klarade av att göra med människor, det gjorde Gud! Jungfrun den orörda, unga kvinnan ställde sig till Herrens förfogande även om hon inte begrep hur det skulle gå till utan en man.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “ALMA”

  1. Tack för denna lilla undervisning om alma – det visste inte jag att det var ett hebreisk ord med betydelsen – ung kvinna. Intressant.

    1. Rose-Marie, jag hoppas att någon kunnig exeget bekräftar detta. Varför skall det vara så svårt att erkänna, att en kvinna också kan läsa bibeln? Eller skall jag nedvärdera Herrens kallelse att den gäller oss kvinnor också?

      Go´morron, mentor, du var snabb nu så jag knappast hann hitta stavfelen!

  2. Tyvärr missade jag, att kolla E-postadressen, när förra datorn pajade. Nu är det rätt i brefvet/Kontakt.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: