ande och ord

"storasysterivassen" har bjudit oss på processionsfilmer på Youtube i sin Blogg den 13 januari. Bara jag ser Youtube, så blir jag frustrerad, för då brukar det vara någon predikant i USA och undervisning på engelska, som jag inte behärskar. Inte i Miriams Blogg visserligen men ofta i Michaels. (Jag har ju lärt mig, att hoppa från tuva till tuva i lingonskogen. Lingonen var störst och vackrast på mossen i min barndom.) 
Sen är det ändå mer irriterande, att min dator eller mitt bredband inte klarar av att återge ljud och bild rörligt, utan skall ha uppehåll stup i ett för att dra andan.  "ande och ord…"
Så helst inga Youtube för min del.
 
Nyfikenheten tog överhanden för i denna processionsfilm skulle Miriam vara med. Klick och filmen startade med bilder av vitklädda präster på vandring genom en kyrka och några toner och några ord. Sen var det dags för att dra andan och stoppa en stund. Tonerna var ju välbekanta. Kunde det vara möjligt och de sjöng på svenska!
 
"ande och ord" lång paus "och bröders gemenskap" lång paus…..Kan detta vara sant? Det är ju en glad frikyrkosång! När kom den med i psalmboken?
Jag hämtade en gammal psalmbok för här finns ett morsarv i bokhyllan och det var C.O. Rosenius "Med Gud och hans vänskap" och då är jag över på farsarvet och farmors EFS-sånger. I min fars hem i storarummet hängde C.O. Rosenius i stort porträtt på den ena väggen och P. Waldenström på den andra i lika stort format. Och plötsligt är jag över på en subjektiv eller en objektiv försoningslära.
 
Detta kallas fria associationer. Om man hoppar lite för snabbt hit och dit, så att åhörarna inte hinner med i svängarna, så är det på snudd till sjukligt. Det skall jag akta mig för.
 
Jag sätter på Youtube igen. Prästerna och församlingen sjunger "ande och ord" lång paus "och bröders gemenskap" lång paus "vid nådenes bord"
Jo, jag kan texten själv, så jag vet vad som kommer efter de långa pauserna och är redan salig, innan nästa ord kommer.
 
Tack, Miriam, för den sången och filmen!
"oss följer ju herden" lång paus. Visst kan du resten också?
 
Vi känner hans namn! Jag vet på vem jag tror!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: