Psyke och soma

Läkarens skämt har stannat i mitt medvetande trots att det är från utbildningen år 1955.
”Gränsen mellan neuros och psykos går på Götaälvbron.”
I Göteborg var det så beroende på var de olika sjukhusen är placerade i förhållande till Göta älv. Det tål att upprepas. Det tål att samtalas om. Skolios, neuros, psykos, spondylos, arthros o.s.v.
Det gör ont i vart fall!
Bibelns beskrivningar föraktas på grund av vetenskapmännens övermåttan höga kunskaper! Människan har både ande, själ och kropp.

All tankeverksamhet sker som bekant i hjärnan. Kain skulle råda över sin tankeverksamhet (1 Mos 4:6-8), men klarade inte det. Var rädd om hjärtat för därifrån utgår livet! En person som lider av kärlkramp vet hur plötslig information om något sorgligt eller något mycket glädjande fungerar på hjärtat. Att ha psykosomatiska sjukdomar är lägre i status än en tumör i hjärnan, som kan behandlas med neurokirurgi. Olika tankar påverkar hjärtat men bibeln beskrivningar föraktas. Det är bara vetenskap som gäller och all tankeverksamhet sker i hjärnan.

Det kom en dag då jag fick tillräckligt med mod att begära kopia av min sjukjournal från år 1956. Jag har aldrig fattat under dessa 50 år som gått hur läkare kunde skilja på orsak och verkan utan hänsyn till att kropp och psyke påverkar varandra. För min egen del skrev jag ner mina egna upplevelser och jämförde med sjukvårdspersonalens bedömning av mig. Att bli skippad som personal var lika smärtsamt som diagnoserna. Min berättelse är ett försök att visa på att människan har både en kropp och ett psyke men inte minst en ande.

Vad hände? Jo, en gång till blev jag snabbt placerad i ett fack. Denna gång verkade det vara av bibliotekspersonalen. Boken skulle in i ett fack.
Min berättelse handlar inte om varken Medicin eller Psykiatri utan om övergrepp inom det som skulle vara sjukvård.

Nu är det rätt tid att samtala om människan, som Gud har skapat till sin avbild. Vem kan skilja på ande, själ och kropp?

Ann Heberleins frågor varför kroppen är viktigare än själen

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Psyke och soma”

  1. Märkligt att det gått flera år sen jag skrev denna blogg. Igår blev den ”taggad” och jag kunde läsa den igen. Tekniken har utvecklats och WordPress är bra! Det är bipolär sjukdom, som presenteras i några TV-program nu under ledning av Ann Heberlein.

    Fem år har gått sen jag fattade beslut om att bita huvudet av skammen och skickade manus till Stiftelsen Gyllenkroken: ”Pat.är frisk och pigg för övrigt”.

    Det är 25 år sen mentalsjukhusen skulle tömmas på patienter därför att medicinerna blivit så bra. Kan vi se på hur länge som helst hur illa psykiskt sjuka far i vårt samhälle utan att bli respekterade?

    Människan har ande, kropp och själ och längtar efter helheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: