”Stoppa förbundstecknet”

Det är bara fyra veckor kvar till påsk. Många vet inte varför vi firar påsk. Bibelkunskapen är låg men debattens vågor går höga bland präster. Den som vill tala om blodets betydelse blir stämplad som herrnhutare. Det är som om alla måste placeras i något fack för trygghetens skull och stanna där. Inte ändra uppfattning. Inte läsa på och ödmjuka sig inför historiens Gud. Omskärelsen har väl ändå något med judar att göra? Eller?

Nej, det skall inte handla om könsstympning av flickor i Afrika. Det skall handla om omskärelse av små pojkar. Det går inte att backa i historien och ta bort Guds handlande eller Guds löften. Det går inte att upphäva det förbund, som Herren ingått med Abram och hans tjänstefolk och Ismael. Abram fick namnet Abraham och var 99 år, när han blev omskuren och Ismael 13 år. Senare föddes sonen Isak med Sara, som var 90 år gammal.
Läs mera i 1 Mosebok kapitel 17

Läs mera! Varför? Jo, därför att det är så inne att tänka själv och dra egna slutsatser och vara mer intellektuell än Gud. JAG är på tronen och JAG köper inte vad som helst, som står i bibeln.

Jojo. Det märkliga är att Gud fortsätter att vara JAG ÄR DEN JAG ÄR i Sverige också oavsett alla intelligenta, belästa människor. Det är ingen rit med blodets beskydd! Det är en återkommande profetia om Guds enfödde son, som gav sitt liv till lösen för oss alldeles frivilligt. Så stor är Guds kärlek och sonens enighet med faderns vilja. Det är omodernt att tala om att vara under blodets beskydd. Det finns ingen referensram längre till kunskapen om blodets betydelse och ett felfritt offer. Då blir det så att kraften försvinner också från Guds folk.

Visst är hela historien omöjlig att omfatta och minst sagt smärtsamt. Moses hustru Sippora omskar sonen och tog lite blod och strök på benet. Detta är ingenting, som jag kan något om. Jag fick förslag på boken: ”UPPBROTTET Andra Moseboken i judisk och kristen tradition” av teol.dr Göran Larsson och i den boken läser jag om omskärelsens skyddande kraft. Sippora tillhörde inte Israels folk på annat sätt än detta genom sonen.

Paulus skriver om behovet av hjärtats omskärelse. Det sker genom omvändelse och omvändelse igen och igen. Guds handlande i historien kan ingen ta bort.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “”Stoppa förbundstecknet””

    1. Och vi tillhör det allmänna prästerskapet och har ansvar för att hålla fast vid vad profeterna förutsagt om räddningen genom tro på Jesus.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: