Rut

Innan jag fortsätter att blogga om Rut är det väl bäst att citera vad det står för idag:
”RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. Begreppet rut-avdrag används för att beskriva möjligheten till skatteavdrag för husarbete. Exempel på tjänster är städning, barnpassning och trädgårdsarbete. Avdrag ges enbart för arbetskostnad.”
Så var det gjort.
Den som läser har ju rätt att associera. Det är svårare att styra in läsarna i mina tankebanor.

Rut ville faktiskt bli en som tjänar. Konstigt. Skall invandrare inte kunna få andra jobb? Jämför vad Rut säger till Boas:
Rut 2:8-13
Då sade Boas till Rut: ”Hör på, min dotter! Gå inte bort och plocka ax på någon annan åker, utan stanna kvar och håll dig till kvinnorna här. Du ser var de skördar, följ efter dem! Jag har sagt till karlarna att inte röra dig, och blir du törstig, så gå bara till krukorna och drick av vad de har öst upp.” Då föll hon ner med ansiktet mot marken och sade: ”Hur kan du vara så god mot mig och bry dig om mig, fast jag är en främling?” Boas svarade: ”Jag har hört talas om allt vad du har gjort för din svärmor sedan din make dog, och hur du har lämnat dina föräldrar och ditt hemland och begett dig till ett folk som du inte kände förut. Må Herren löna dig för vad du har gjort, ja, må Herren, Israels Gud, ge dig allt vad du förtjänar, när du nu har kommit för att söka skydd under hans vingar.” – ”Du är mycket god mot mig, herre”, svarade Rut, ”du har tröstat och uppmuntrat din tjänarinna, fast jag är ringare än alla i din tjänst.”

När allt var taget från Rut i Moabs land och hon inte hade något att se fram emot vågade hon gå mot det okända landet. Rut förebildar en människa, som vågar bryta upp från det kända och följa med till ett okänt land med en för henne okänd Gud. Det var det Rut gjorde. Det var så Rut kom in i ett nytt sammanhang. De åkerstycken, som en gång tillhört hennes döde svärfar Elimelek ville Noomi sälja. Det fanns en återlösare, som var närmare släkt än Boas. Där behövs förförståelse. Vad är en bördeman? Vad är en återlösare? Varför var det så noga? Denne man hade förtur att köpa de åkrar Noomi ville sälja. Han ville köpa dem men utan ansvaret och försörjningsplikten för Rut som änka. Så blev Boas bördeman med rätt inställning och kärlek till Rut efter ”tinget”. Se Rut kap 4
(5 Mos 10:18 Herren skaffar den faderlöse och änkan rätt)
”Summan av ditt ord är sanning och dina rättfärdiga domslut är eviga.” Ps 119:160

En enda gång har det hänt, att en man frågat vad jag menar med att citera släktregistret i Matteus första kapitel och dessa övertramp från lagen. Är det något att frossa i att kung David föll för den vackra Urias hustru Batseba till exempel?
Nej, inte alls. Men släktregistret visar genom sina små parenteser om mammorna på vad lagen inte klarade av. Människorna klarade inte av att bli rättfärdiga genom att hålla lagen. Lagen var försvagad genom kroppsliga begär. Där grep Gud in och sände sin son. Där i Gamla Testamentets texter finns redan profetiorna om oss hedningar att till och med vi kan komma in i Jesu släkt genom att bryta upp och gå mot detta okända.

Precis som Rut vågade och gjorde! Hennes bördeman var stark! Vår bördeman är stark! Där finns redan orden om återlösa, förlossa…..

Så återerövra bibelns texter! Det är mat för själen.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

5 reaktioner till “Rut”

 1. Matteus påminner, som du säger, om att en viktig tanke i den judiska traditionen varit svår att hantera, och haft olika konjunkturer. Det är att Gud är allas Gud. Det kan inte vara annorlunda, eftersom han är den ende levande guden. Det som ofta tryckte detta i bakgrunden var att han slutit ett speciellt förbund med judarna, att han valt ut dem till något speciellt.

  I Gudsrelationen var lagen extra speciell, men den innehåller flera delar – en del som direkt kan gälla alla människor (t.ex. att inte döda, eller inte vara avundsjuk), och en del som uppenbarligen gäller bara judar, eller t.o.m. bara vissa judar (t.ex regler för präster eller för överstepräster). Man ville aldrig säga att några regler var viktiga och andra mindre viktiga, alla kom ju från Gud. Det problem som Jesus ofta pekade på var att många ansträngde sig för att följa lagen för dess egen skull, och inte för att komma närmare Gud. Då blir det fel i alla fall. Paulus hade samma budskap, men tog det ur en annan vinkel, eftersom han hade en delvis annorlunda publik. Sedan har detta klippts upp, och (miss-)tolkats på olika sätt…

  Historien om Rut kanske i alla fall kan hjälpa oss att se att det viktigaste är att ha förtroende och förtröstan till Gud.

  1. Stefan, tack för att du deltar aktivt och hjälper mig. Det du skriver skulle jag vilja lyfta fram tydligare i en Blogg. Det gäller att berätta begripligt i vår sekulariserade tid. Idag skall jag försöka visa på Boas som en förebild till Kristus.

   Bibelns texter är DÅ SEN och NU och sen FRAMTID, som jag ser dem.

  1. Det har hängt upp sig för mig nu. Om det inte blir begripligt, som du påminner om så vill jag inte blogga.
   I grundtexten finns så mycket som vi vanliga inte kommer åt men Rut fick vara under en stark, rik mans beskydd som hade ansvar. Det var inte fråga om ett egoistiskt begär från Boas sida. Om jag vågar skall jag skriva mer om detta – kärlek mellan man och kvinna, när den är som bäst.
   Rut kom från bottenläge och blev respekterad för den hon var.

   Tack för att du muntrar upp mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: