Regnbågen

När jag var tonåring (det här gäller med andra ord förfluten tid), så var en halv regnbåge varumärket på Beckers färg. Vad jag förstår, så är det så fortfarande. Det gäller målarburkarna, som finns framför ögonen på mig ibland, som då fanns på den lilla snickerfabriken.
När jag blev dubbelt så gammal fick jag en relation till hela regnbågen end to end med referensram till Guds löfte och hans förbund. Datum för mina mörka tankar och Guds svar på dem är inskrivet i min bibel i kanten för texten: ”…min båge sätter jag i skyn…”
1 Mosebok kapitel 9:13- 30/8 1965. Andra mörka stunder har varit 14/9 -72, 73 både vår och vinter och sen 23/11 1996.
Till slut behövde jag inget datum utan skaffade bildbevis.

Detta var innan vetenskapen hade förklarat allt för mig, hur det går till att det uppstår en regnbåge. Det var fortfarande på den tid då jag kunde bli så fruktansvärt rädd, att Gud ansåg, att han måste trösta mig med bågen i skyn, som svar på min rädsla. Denna sista gång var det så enkelt som att jag inte ville bo ensam i ett stort hus på landet.Jag var mörkrädd och åskrädd. Det var på den tid då inte Tor och Oden var aktuella som gudar igen i Sverige. Respekten för åsknedslag och bränder satt djupt i sen barndomen.

Ja, det var på den tid, då jag inget kunde om konkurrens mellan elbolagen i Göteborg eller i Stockholmstrakten. Idag kan jag inte bara ”Din El” och ”Min El” utan även GO`EL. Igår var det Kristi Himmelfärdsdag. Enligt Wikipedia kallas den i dagligt tal ”Kristi flygare”. Ja, det får de säga, som inget kan om kraften från himlen ännu.

go`el är hebreiska och betyder bördeman och den som har rätt att återlösa, återköpa, inköpa av verbet ga`al, som betyder befria, återlösa, friköpa ofta översatt med ordet förlossa. Några förklaringar bara från Illustrerat Bibellexikon. Detta är en lång historia genom Gamla Testamentets texter och Israels historia angående samhällsansvar för fattiga och änkor. I deras historia finns profetiorna om vad Jesus gjort för oss genom att befria oss från synden, friköpa oss med sitt eget liv och blod, återlösa oss.

Ruts bok har bara fyra kapitel och Rut förebildar oss hedningar som fick/får komma med i Jesu stora släkt. Ruts bok handlar om kärlek till Gud.
– Din Gud är min Gud. Dit du går vill jag gå.

Rut står som en liten parentes i Jesu släkttavla i Matteus. Det är ingen oviktig parentes, att en kvinna nämns vid namn. Det har med kraften från himlen att göra.

go`el

Igår var det Kristi Himmelfärdsdag. Det handlade om kraften från himlen, som tog honom tillbaka dit han kom ifrån. Idag handlar det om att han skall komma tillbaka precis som han lovat oss. Under tiden ger han oss av sin kraft. Det är samma kraft som verkar i oss som tror, som uppväckte Jesus från de döda.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Regnbågen”

  1. OBS! Nu är jag så gammal, att jag inte har en aning om att jag skrivit detta! Det är skrämmande, när det närmar sig att jag kommer ihåg 45 sek bakåt! 🙂 Nåväl, jag närmar mig de åttio och har rätt att glömma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: