Det röda snöret

Det går att beskriva ett chocktillstånd på olika sätt med ”medan det ännu var mörkt” eller ”när solen gick upp.” Det var fortfarande natt för alla i vart fall och några kvinnor var på väg till hans grav.
”Vi trodde,” sa två desillusionerade män efter de grymma dagarna i Jerusalem, då deras Mästare blivit korsfäst tillsammans med två rövare.

Det är natt i Sverige. Jag skriver medan det ännu är mörkt och väntar på att solen skall gå upp så småningom. Det var under fastan som en annan kvinna skrev både en och två artiklar om den otro hon hade och sen fortsatte att förfäkta. Eller hade hon haft en tro innan lärarna i filosofi och teologi plockat isär den? Medan det ännu var mörkt och påsken inte hade kommit skrev prästen Ulla Karlsson i sin kyrkas organ:

Plocka bort talet om synd, skuld och slaktade lamm

Nu är vi inne i fastan igen, en välkommen tid för många, en tid för återhämtning och reflektion, men hur många reflekterar egentligen på djupet över texternas och psalmernas innehåll?
”Se vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider att skåda hur Jesus Krist, Guds Son, i syndares ställe lider”. Sv ps 135

”Guds rena Lamm, oskyldig på korset för oss slaktad, alltid befunnen tålig fastän du var föraktad, vår synd på dig du tagit och dödens makt nedslagit. Giv oss din frid, o Jesus”. Sv ps 143

”När världens Frälsare jag ser på korset där sitt liv han gav, jag bittert ångrar, blygs för det som förr min lust och stolthet var”. Sv ps 145 ……och längre ner i artikeln

Är det inte dags att vi i kyrkan börjar tala om människor i utveckling istället? Det finns ingen fallen skapelse och därför blir hela försoningsläran orimlig! Plocka bort allt tal om synd, skuld, skam, blod, slaktade lamm och annat förfärligt! Det hör inte hemma i modern tid, bland upplysta människor! (Slut citat)

Jag har varit så upprörd i min ande (och ilsk i mitt psyke) under alla år ute på nätet. Det är ju via datorn jag upptäckt all nedmontering av bibelns glada budskap. Så jag fortsätter att blogga om den allra mest föraktade kvinnan i en stad, som vågade trotsa kungen och männen och bytte trosinriktning. Hon hängde ut ett rött snöre som markering för att hon och hennes familj skulle bli räddade undan döden. Det var väl inte så värst intellektuellt. Men det fungerade och fungerar fortfarande.

Kristi blod för dig utgivit. Kristi blod för mig utgivit.
”Den som tror på mig skall leva om han än dör,” förkunnade Jesus.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: