Sann ekumenik

Min farmor tillhörde rosenianarna det vill säga att hennes far (och min farmorsfar) en gång i tiden var nersupen men blev omvänd till Gud och gick med i deras grupp. I hans begåvning fanns fortfarande alla snickartalanger och han var med på att bygga ett missionshus. Det till höger i Hjo.
 
Min farfar tillhörde waldenströmarna och var nykter från början, när han omvände sig till Gud. Snickarbegåvningen fanns i hans gener också fast de två inte var släkt med varandra. Farfar var med och byggde missionhuset till vänster på samma tomt i Hjo. Detta kallas sedemera för en försoningsstrid. Att kunna bygga två bönehus på samma tomt var inte vanligt -:) . Det brukade i vart fall vara ett kvarter emellan.
 
Hur jag kan leva nu år 2010 och ha en farmor, som levde senare delen av 1800-talet, det fattar inte jag. Det är väl det, att jag är yngst av alla hemma hos oss. Och den enda av min morfars barnbarn, som fick prästgenen. Den finns i den andra släkten. Min mors släkt släktar ihop sig med Svenska Kyrkan och nu kommer poängen…. Window Live fungerar fortfarande, som ni ser……
Det är så svårt att kommentera mina inlägg här men det går där hos Sofia Lilly Jönsson. Sofia ger mig svar på tal igår. Jag skulle inte be om ursäkt för mina kommentarer och skriva förlåt att jag la mig i samtalet:
 

                        "Nej nej, inte ”förlåt”, det är klart du får kommentera det som skrivs på en öppen blogg. Jag tänkte bara du trodde att jag svarat dig med min kommentar och ville förtydliga. 

Alltså, du verkar vara orolig för att mitt bokprojekt inte blir som jag har tänkt? Jag vill beskriva mitt förhållande till Svenska kyrkan. Jag kommer inte beskriva DITT förhållande till Svenska kyrkan, men om kommentarerna behålls så kommer en del av det du påpekat med.

Vi har olika bakgrunder du och jag där vi lärt oss att olika saker är viktigt. Jag är väl en fyrtio år yngre. Skolan betonade andra saker än på din tid, och sen har jag tagit till mig olika teorier på universitet. Ditt gamla missionsförbund lyckades verkligen med att banka in betydelsen av texterna i dig. Du påminner om värdefulla och tänkvärda saker, som det senaste blogginlägget du har skrivit som jag tycker är mycket bra (http://gunnelsplats.spaces.live.com/blog/cns!570DD277FD1FA96B!538.entry). Ändå kan man inte som du gör här ovan säga att Svenska kyrkans lära skiljer sig från biblisk lära – det är ju skilda åsikter i detta som är skäl för olika kyrkoformer, och det är ekumenik att inte hävda de andra fel. Bibeln innehåller inte en dopsyn. Det där känns inte som att man ska behöva diskutera det mer, iallafall inte såhär.

Det jag gör är att ställa Svenska kyrkan, där jag var medlem, till svars för sin egen teologi i praktiken, sitt eget sätt att vara kyrka på. Om jag egentligen tyckte att SvK skulle vara Missionskyrkan, eller Pingstkyrkan, eller RKK, eller så, som många kritiker verkar tycka att den ska, så skulle grunden för hela min kritik ogiltigförklaras. SvK ska vara SvK och inte någon annan kyrka som folk gillar bättre. Jag gillade SvK. Men den följde inte sitt eget uppritade schema. Det är vad min bok handlar om. Teologiska strider om huruvida SvK i grunden fattat någonting fel, det för inte jag. Jag är intresserad av dina perspektiv. Men det är inte utifrån dem jag gjort mina erfarenheter, utan från mitt eget liv och min egen bakgrund.

Svara

 

Slut citat. Äntligen har jag hittat en kvinna på nätet, som vill debattera. Ja, Svenska Missionsförbundet betydde mycket för mig i min barn och ungdomastid. Sen dess har jag inte haft någon som helst framgång i mina debatter på Skutan. Vi har så att säga vuxit ifrån varandra.

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

6 reaktioner till “Sann ekumenik”

 1. Jamen titta, nu har du ju hittat en bloggform som kan kommenteras. Nu gäller det bara att personifiera utseendet på bloggen h göra lite fint härinne med egna länkar och bilder och citat. Men det hittar du snart med dina internetskills!

  1. Ja visst, det är Rose-Marie som inte ger upp. Jag hinner inte med mentalt utan att ens veta vad tagenterna står för på tagentbordet! Det går inte att stressa krutgummor ens. Vi har jobbat på 7 mils distans per telefon, när det kärvar sig som mest.

   Vi fortsätter väl att älska våra Kyrkor/Församlingar du och jag? Egna foton och egen design kommer i sinom tid.

 2. Hej snälla datormentor för att du rättade till alla mina felslag!
  Tack för all hjälp! Nu kan jag kommentera mina egna inlägg och prata med mig själv igen via rymden.
  Kram
  från Gunnel

 3. Nu Gunnel, tror jag vi hamnat på ett bättre ställe än tidigare försök. Här kan alla lämna kommentarer och statistiken är tydlig. Lev väl så hörs vi !

  1. Hur har detta gått till? Någon har klickat på en gammal Blogg om ekumenik och datorn sätter in Sofias svar i stor stil. Så bra. ”Fjärde väggen” har jag följt sen den startade. Den är numera alldeles över min fattningsförmåga. Ibland begriper jag inget. Ibland några procent.

   Välsignelsen från Gud är given en gång för alla genom Abraham. Sen är det förståndigt att önska sig den…Vilken debatt det blev, Sofia, av rätt ordval! Snart skall jag skriva om själen det vill säga psyket. -:)

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: