Det är bara guld som gäller

Det finns många bibeltexter, som jag inte begriper. Här är en av dem. Det är Paulus, som tydligen har en olympiad på näthinnan, när han skrev:
1 Kor 9:24-27
    "Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer men att bara en får priset. Löp då för att vinna det.  Var och en som tävlar måste försaka allt – löparen gör det för en krans som vissnar, vi för en som aldrig vissnar. Jag har målet i sikte när jag löper, och jag slår inte i luften när jag boxas.  Jag går hårt åt min kropp och tvingar den till lydnad, för jag vill inte predika för andra och själv komma till korta."
 
Det behövs ju snö för alla dessa tävlingar! Så jag behöver inte försvara mitt barnsliga intresse för lite snö, som får ligga kvar och bli mer av. Snart är det ju Vasaloppet. Tänk, så många år den uteblivna snön vållat bekymmer!
 
Det jag inte fattar är, varför bara guldet gäller. Kan Anja Pärsson vad Paulus skrivit utantill? Är det fler än jag, som blev nervösa inför hennes beslut att starta nästa dag också?  Jag trodde inte mina ögon! Vi fick veta, att snart skulle hon lämna besked, om hon skulle starta och så vandrade hon i startområdet.
"Om jag startar är det bara guld som gäller!"
Och hon startade och enligt analytikern blev hon lite, lite hämmad, när hon kom till backen med hoppet, där fallet skett förra störtloppet. Bråkdelen av sekunder eller sekunder gör skillnad mellan guldbragden och …..
 
Nej, jag fattar inte vad Paulus menar, att det bara är en som vinner. Enligt alla analyser, så har tvåan det väldigt kämpigt, som tydligen inte gjort sitt yttersta utan har en motståndare, som skall besegras. Motståndaren är vinnaren och kan ha olika namn. Anja Pärssons motståndare var minnet av fallet och smärtan, som satt i kroppen. Paulus håller med till råga på allt. Detta fattar inte jag! Som skulle vilja ha ett wienerbröd till elvakaffet…..
Ulrika Knape påstår, att det är otänkbart inom hennes sport.
 
Det är mycket, som kan vara den där motståndaren, som hindrar segern. Det är bara en som vinner. Jag kanske skulle gå med i den stora gruppen av motståndare till vad Paulus påstår och till och med vara nöjd med en åskådarplats?
 
Fast det är inte min stil. När jag har ramlat, har jag rest mig upp igen. Ibland själv. Ibland med andras hjälp. I Ordspråksboken 24:16 står det::
"Ty den rättfärdige kan falla sju gånger och resa sig igen,

men de ogudaktiga stupar när olyckan kommer."

Paulus skriver, när han närmar sig målet, att han har kämpat trons goda kamp. Han skriver om en segerkrans, som väntar honom och alla som väntar på Jesu återkomst. 2 Tim 4:7-8. Den målsättningen är mer långsiktig än i en ung människas tävlingsperiod.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: