# Bibelhack – Asasel

Som skrivet så är detta min plats att berätta på. Och jag har försökt vara så ärlig som möjligt. Jag bloggade om Bileams åsna utan att kunna berättelsen. Jag hade bara sett en åsna sitta pladask på en bild. Bilden stämmer till det sammanhang, där den blev ritad.

Så har jag läst en första gång: ”101 Bibelhacks av Jonas Dagson. Praktiska råd som kan göra dig till en bättre bibelläsare.” Mitt långa liv som bibelläsare ligger bakom. I min ungdom fanns inte dessa verktyg, som finns nu för bibelöversättningar och råd. Det jag ville genom min dator en gång var, att försöka nå unga människor, som aldrig varit i kontakt med kristen tro och via nätet. Hur sitter en hemma och väljer ut en målgrupp för en blogg? Precis det skulle vi göra, som försökte oss lära webbdesign. Jag kunde inte ens tekniken med webbläsare och olika fönster och fattar inte ännu!

Som skrivet var det en sjuksköterska, som behärskade datoranvändning. Jag kan peka ut var jag var på vägen från Mölndal till Göteborg, när jag insåg det orimliga. Någon kunde söka på Google på ordet ”blodet” och sen komma till min blogg! Ja, så hade hon sagt och dataexperten i Mölndal hade kört båda sina datorer för att söka kristna program i undervisning. Detta var år 2000 och han hittade knappast inget mer än Stanly Sjöberg. Men vänligheten att visa mig fanns där. En enda gång hade jag mött honom på ett 50-årskalas. Han sa, att han var datakonsult…

Till slut fattade jag, att markera det skrivna i ett fack. Som ”Kvinnor i bibeln”. Så hade inte jag tänkt alls utan mer att bibeln skulle vara männens revir. Hur skulle jag kunna glömma år 1958? Där gissar jag, att poängen kommer med Asasel. Teologerna har inte kunnat lösa den gåtan ännu med Asasel.

Jag tror ju för min del, att detta är ett mycket stort ökenområde där inget kan växa. Dit skulle den ena bocken bära Israels synd. Den första bocken, att få bära all synd på sig och sen dö som ett offer fanns inom området för Tabernaklet. Efter den bockens död fick översteprästen bära lite blod på sina fingrar in till Gud i det allra heligaste. Men den döda kroppen måste bäras utanför området och brännas upp.

Kristna skall gå utanför lägret och bära Jesus smälek. # Bibelhacken i min blogg är Asasel. Synden bär Jesus bort från oss så långt bort från oss som är möjligt till en stor öken, där Jesus redan vunnit seger över Djävulen på alla områden.

Att sen jag sprungit efter och försökt gräva upp det som är nergrävt är en sorglig historia från den 5 september år 1956.

Men det gäller så klart andras synd.

Författare: Gunnel Bergstrand

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Lämna en kommentar