Våga vara den du i Kristus är

Idag lämnar jag tre länkar bara på grund av mitt stora intresse för bibeltexter. Jag har fått frågan varför jag anmärker så mycket på Svenska Kyrkan. Mitt stora komplex är ju att jag själv inte fick läsa till pastor. Innan dess inte till sjuksköterska. Och nu har jag äntligen fått lyssna på psykoterapeuten och teologen Tommy Hellsten. Jag hade inte ens läst hans omtalade bok: ”Flodhästen i vardagsrummet”

Nu vet jag lite mer hur grudligt Tommy Hellsten bearbetat skammen ända från botten. En människa kan ha blivit skammad med något, som sitter kvar som en kardborre på kläderna.

Därmed har jag i vanlig ordning skrivit om tre saker på en gång. Helle Klein hade kapacitet och hälsa att utbilda sig ytterligare och blev präst sen. Hon offentliggjorde en utläggning på en text, som jag funderat mycket över Matt 25: 1-13.

”Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen. Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka. De oförståndiga hade tagit med sig facklorna men inte någon olja till dem. De kloka hade med sig både oljekrukor och facklor. När brudgummen dröjde blev alla dåsiga och föll i sömn. Vid midnatt hördes ett rop: ‘Brudgummen är här, kom ut och möt honom!’ Då vaknade alla flickorna och gjorde i ordning sina facklor. De oförståndiga sade till de kloka: ‘Ge oss av er olja, våra facklor slocknar.’ De kloka svarade: ‘Den kan aldrig räcka både till oss och till er. Gå i stället och köp hos dem som säljer olja.’ Men medan de var borta och köpte kom brudgummen. De som stod färdiga följde med honom in till bröllopsfesten, och porten stängdes. Efter en stund kom de andra flickorna och ropade: ‘Herre, herre, öppna för oss!’ Men han svarade: ‘Sannerligen, jag känner er inte.’ Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.”

Hell Kleins utläggning handlar mer om den tid vi lever i. Mindre om eller inget om festen, som väntar i himlen. Det är så tyst om den. Det är så tyst om den helige Ande, som förebildas i bibeln gång på gång som olja. Väldigt många har en bibel i sitt hem eller sin närhet. Där finns den helige Ande. Psaltaren 119:105

”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.”

Kvinnan liknas vid ett svagare kärl på ett annat ställe i bibeln men kan ha helig Ande i sitt liv. Alltså finns oljan både i bibeln och i de fem flickornas liv. Jag är mest van vid 1917 års översättning. Där står:

”De förståndiga åter tog olja i sina kärl tillika med lamporna.”

Där finns skillnaden som jag ser det mellan de tio flickorna. När tiden är inne och brudgummen kommer är det försent att skaffa olja (helig Ande) i sitt liv. Det är inget man tar från varandra. Den helige Ande är given en gång för alla från himlen. Vi kan visa på var den helige Ande finns att få i Guds ord. Det är bara att ta emot nu och sen!

Det är så tyst om brudgummens ankomst. Ändå är det ett viktigt fundament i alla kyrkors trosbekännelse.
Domsöndagen är positiv! Om jag går till rätta med mig själv nu och låter domen gå över mitt liv, så blir det en frikännande dom sen. Det är bara att ta emot vad Jesus gjort för oss alla.

Helle Kleins predikan om de tio flickorna

Anders Gerdmar exeget i NT

Svar till Anders Gerdmar från Greger Andersson lärare i GT angående bibelsyn

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Våga vara den du i Kristus är”

  1. Hej!
    Tack för din utläggning av denna text, har alltid tyckt att de ”kloka” var så elaka, men nu förstår jag texten bättre. Det gäller att vårda sin guds-kontakt så att oljan aldrig sinar och till det får jag be om Guds hjälp.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: