Mitt egna bygge…

Igår söndag fick jag boken i litet, behändigt format. Reklam för den har jag fått tidigare av författaren. Utan att ha läst, så berättar jag min historia som nördig. Nyårsdagen år 2000 satt jag i en gudstjänst och fick en idé, att jag ville dela med mig till unga utanför kyrkan av min bibelkunskap. Jag hade dator sen år 1991 men bara som skrivmaskin. ”Jag har en bok i huvudet,” svarade jag en arbetsterapeut och kurskamrat, när hon frågade vad jag tänkte göra som sjukpensionär. Jag var bara 52 år den gången och i botten, för jag ville bara arbeta! Helt käckt svarade hon, att jag skulle skaffa en dator.

”Utan pengar?” Hon satte upp ett finger rakt upp i luften och sa:

”Det är väl inga problem för dig, som har sådana kontakter!”

Så blev det med kontakterna. När jag varit ”ute på nätet” några år bland mycket unga, så var jag i botten igen. Den gången var det ingen arbetsterapeut och kurskamrat utan en sjuksköterska som sa om all datakunskap som fattades mig:

”Jag hjälper dig!”

En enda kväll på ett bönemöte hade jag mött henne och jag beklagade bara min brist på framgång via datorn. Vi hade bara olika uppfattning om hur det skulle gå till. Jag ville bygga en Hemsida själv med HTML4 utan datakunskaper. Min envishet fick segra till att börja med. Jag gick två dyra kurser i webbteknik utan att kunna grunderna i data. Men snyggt blev det: ”Huset som blev ett hem”. Alla länkar skulle gå till centrum. Inte en tagg fick fattas. Men det glömde ju jag och det blev svårare och svårare. Det tog längre och längre tid, innan det kom en ny berättelse i ”Brefvet”. Så fick jag ge upp för inget ”webbhotell” kunde hjälpa en så envis kund. (Stort tack till Crossnet.com, som hjälpte mig till slut att rädda mitt egna bygge! Det jag inte fattade var, att det går att betala för namnet bara och sen kunna behålla innehållet.)

Natten är över och jag har fattat ordet ”nördig”. På 1800-talet hette det ”predikosjukan” i mitt ämne, som jag delar med andra. Numera finns några bra moderna bibelöversättningar på svenska. Jag behöver inte ens kunna engelska! Det finns ordböcker dessutom och en Bibelkordans till NT81, som jag fick på min 50-årsdag. Bara att jämföra formuleringarna och försöka fatta innebörden.

Självklart att bibeln inte är till för blivande teologer eller exegeter! Självklart att det är bra att veta vad författaren menar och vill ha sagt till sina läsare! Ja, visst! Men då är det fråga om vilken bibelsyn en har också. Min bibelsyn som tonåring var, att Gud kunde trösta mig, när jag var ledsen. Det var så jag fick min första positiva respekt för Guds ord. (I 1917 års översättning står det ”gudsfruktan”. I B2000 står det ”religion”.)

Så boken i litet behändigt format kommer att passa mig bra. Här är en bild från min första Hemsida ”brefvet”. Den är arrangerad och skall föreställa att gå från rum till rum med förväntan. Orgeln betyder väldigt mycket i mitt liv och min frikyrklighet. (Orgeln finns på bild till höger på originalet.)

Precis som jag pratar och hoppar från ämne till ämne, så skriver jag…

P.S. Bibeln har ett rikt bildspråk. I boken om bibelhacks varnas det för allegorier – att förandliga det som inte står i texten. Det kommer att bli mycket för mig att bita i. Om huset som min morfar byggde på 1800-talets slut hade en vacker veranda med snickarglädje, så kanske inte jag skall förandliga eller romantisera brädorna och hänvisa till tabernaklet i öknen? D.S.

Författare: Gunnel Bergstrand

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

8 reaktioner till “Mitt egna bygge…”

  1. Fina kloka Gunnel. Vem är dom du!
    Stor kram Malin från serviceteamet ♥️

    1. Jo, det var en fin period väl genomtänkt hur jag ville lägga upp det med förfädernas tro på Gud.

  2. Läste igen här, du har varit flitig och jag har rättat nationella prov. Jag kunde inte kommentera direkt under vissa inlägg tex att jag är helt star struck, du är internet-kompis med Gunnel André. ”det står skrivet” är en kär följeslagare i livet.

    Jag är så imponerad av att du försökt bygga egen hemsida du är sannerligen en mångsidig person.

    1. Alma-Lena, det är strul för mig med datorn och rundgång, om jag försöker få ordning på posten. När Gunnel André berättade på Facebook om boken: ”Det står skrivet…” blev vi så småningom nätvänner. Jag tackade ”nej”, att köpa teologi över mitt huvud. Gunnel svarade vänligt, att den är lätt att läsa. Jag hade inte överlevt andligt utan min frimodighet, att våga fråga. Du minns ju männen, som hoppade över våra inlägg, som om vi inte skrivit!
      Så blev du och jag nätvänner.
      Jo, jag blev mycket intresserad av tanken att kunna ”bygga” själv. Nu har jag tappat det jag kunde då och kan inte ens engelska. (Envisheten fungerar så att jag lyssnar likaväl på rapporter från Israel.) Det är en stor fördel att ha respekt för bibelns innehåll.
      Allt gott önskar
      Gunnel

      1. Vilken lycka att Karlendal et al. fanns så vi fann varandra. En del av dem har ju dessutom visat sig vara långt mindre rotade i tron än du,

        Lika flyktiga som oartiga, verkar det=)

        Star struck betyder att man blir så imponerad av någon känd person som man respekterar och beundrar att man knappt kan prata. Man blir helt lamslagen.

        Så trevligt att du också är vän med Sofia Camnerin. Och dessutom hennes Noomi! Ja ni har nog mycket att samtala om, försoningsnördar som ni är. Försoningsnörd är nog det finaste man kan kalla en människa, kom jag just på i skrivande stund.

    2. Bästa Alma-Lena! Jag kan ju inte ens engelska! Mitt handikapp i ryggraden är ingen sjukdom men gjorde, att jag inte orkade sitta långa dagar i realskolan plus restid. Alla fina betyg från ”landet” sjönk som stenar vatten. Komplexen sitter djupt och jag anar att ”star struck” betyder något. Gunnels värdefulla bok har gått vidare till en f.d. ingenjör, som skolade om till pastor och är kvinna. Boken finns inom räckhåll i den församling, som jag tillhör men hon behöver den bättre nu. Gunnel är mycket ödmjuk, så du kan utan vidare söka vänskap på Facebook. Berätta vad boken betyder för dig!
      Men först blev jag vän med Sofia Camnerin via Skutan. Hon skulle doktorera i ämnet försoning, som jag trodde, att jag kunde en del av (haha)! Det du!
      Nu är det jag som är Noomi och hon är Rut!
      Frimodighet har med sig stor lön!
      Guds frid!
      Hälsningar
      Gunnel

Kommentarer är stängda.