Sökrutan

”Tänk om Maria sagt nej!”

Den som vill kan söka denna bloggpost. Där finns inget datum. Den är skriven före WordPress. Den är skriven på min Hemsida ”Brefvet”, som var uppbyggt med HTML 4. Jag själv känner till min barnslighet: ”Kan själv.” Sen kunde jag inte själv och glömde vad jag lärt mig i uppbyggnad med HTML. Tanken var ett hus som blev ett hem. Tanken var olika rum för olika ändamål. Minns en dröm jag hade en gång, där mitt lilla hus brunnit ner och en av mina systrar påpekade i drömmen att väggarna var bra i timmer. De fanns ju kvar. Det var drömmen. När jag fick hjälp att arbeta med innehållet av en kunnig och beskrivit mycket mera fick jag veta: ”Du har ju inget kök!”

Med facit i hand var det lätt att tolka kontakten med mejeriet där det var utdelning, försäljning av bara mjölk. Inget annat. Lätt att tolka till Paulus som visar på att en församling inte kan leva på mjölkmat bara utan medlemmarna måste växa upp och äta fast föda. Jag var utbränd. Åt inte riktig mat själv men ville mata nyfödda babys.

Min vackra tanke om brefvet från de gamle till de unga av idag tog slut. Kvar blev besvikelsen av ett misslyckande. Då fick jag hjälp att flytta över mina bloggposter till WordPress utan handgjort arbete med uppbyggnad.

”Tänk, om Maria sagt nej!” Det är julens budskap, att både Maria och Josef sade ”ja” till ett orimligt påstående. Tänk, om Josef sagt nej!

Så har bibelstudiet kommit till med fem kvinnor, som sticker ut i Matteus evangelium kapitel 1 och Jesu fortsatta släkttavla Toledot. Så fortsätter mina tankar om de fyra kvinnornas förhållande till män plus Marias förhållande till Josef. Bibeln är NU. Jesus är född enligt profeternas beskrivning i Gamla Testamentet. Han är Guds son den smorde Messias. Detta skulle Matteus bevisa i sin samtid för judarna sägs det. Och så fick vi Evangelium enligt Matteus.

Jag tror ju och många med mig att hela bibelns budskap är utandat av Gud till alla människor om frid på jorden genom hans son Jesus Kristus.

Jag tro på ett NU, då Jesus kan hela relationer mellan män och kvinnor – mellan man och kvinna. ”Fem män har du haft och den du nu har är inte din man,” sa Jesus till äktenskapsbryterskan vid Sykars brunn. Bibelforskare menar på att detta syftar på kvinnans nuvarande situation men också på Israels stammars otrohet mot HERREN som den ende älskande guden. 2 Kung 17:24 –

”Summan av Guds ord är sanning…” Psaltaren 119:160

Guds domar är rättvisa. Den dom vi borde ha lät han drabba sin son på korset. Och jag får frid med Gud.

Gratis. Tänk, om Jesus sagt ”Nej, detta vill inte jag dö på ett kors för människornas synder!”

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

5 reaktioner till “Sökrutan”

 1. Detta har många funderat på. Jag tänker att det visst är möjligt att många flickor sa nej. Men Maria sa ja. Jag tror i och för sig att unga kvinnor genom alla tider riskerat så mycket för sina barn , livet inte minst, att det kanske inte var så stort att hon sa ja. Men det var det nog. Att Jesus inte sa nej beror ju förstås på att han är Gud, det är Gud själv som valde vägen. Det var också stort ( Fil. 2), Jesu valde bort så mycket mer än Maria när han valde osäkerheten i att födas som människa med allt vad det innebär av barnsjukdomar, huvudvärk, mobbing och att lära sig ett svårt och farligt yrke av sin adoptivpappa. Till slut blir han torterad till döds med just mamma Maria vid sitt kors och några få anhängare som inte gömt sig. Gud själv dör men det är en vanlig mamma som ser sitt barn plågas. Svårt att veta vem som hade det svåraste valet. Tack och lov valde de rätt.

 2. Så gott att få fortsätta, Alma-Lena (och Leo), där vi slutade. Bitarna faller på plats och bibeltexterna blir mer och mer rika på innehåll. (Jag kommer ihåg det som var väl långsökt enligt dig, Alma-Lena, innan avbrottet. Väl mött igen!)

  1. Jag har mycket sällan tid med datoriserande för nöjes skull, det har nget med dig att göra Gunnel. Så glad att du fortsätter blogga.

 3. Är glad att jag aven”slump” råkade hamna på din sida Gunnel. Det är mitt i natten och jag tänkte då jag vaknade halv ett att -Åh Nej! Inte nu igen! Men så hamnade jag hos dig Gunnel i rymden 😇 jag har läst mycket nu och kl är 02.00 nu. Jag grät en skvätt vid nåt tillfälle i texten, minns inte ens vart. Jag kände sån tröst genom ditt sätt att skriva. Det som tar tag i mig förutom den andliga texten är även att du bjuder på dig själv vilket gör att jag känner igen mig och hela texten blir då ännu lättare att ta till sig. Jag är inkompetent då det gäller nätet tyvärr och undrar hur jag ens ska hitta tillbaka senare, men skriver överskriften på google då kommer det upp upptäckte jag. Tack för allt du dkriver om! Agneta Johansson.

  1. Ja. det är natt här också – fullmåne. Då vaknar jag mitt i natten och annars också. Tack, Agneta Johansson, för ditt inlägg. Det behöver faktiskt jag eftersom jag ledsnat på min gamla historia. Någon sa, att om jag berättar något för tio personer i rummet så uppfattar de detta på tio olika sätt. OK, detta är bara att acceptera. Så händer det att någon fattar lite mer i min text. Som denna natt. Jag älskar morgonrodnaden – ”innan det ännu blev ljust” eller ”medan det ännu var mörkt.” Precis så. Då sprang några kvinnor till graven. Men den var tom. Han var inte där och de sörjde alldeles i onödan. Vi sörjer ofta i onödan för han lever och vandrar vid vår sida.
   Allt gott!
   önskar
   Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: