Döden som ingen talar om Del 2

Sen förra inlägget har en ruskig bussolycka inträffat. Tre unga på väg till sportlov med skidåkning tillsammans med så många andra förväntansfulla ungdomar omkom. För föräldrar och vänner stannar livet. Det kommer aldrig att bli som förut. Det finns ingen tröst bara varför…

Det är sju dagar kvar tills skärtorsdagen. Nej och åter nej – döden kan ta strupgrepp på oss här och nu. Unga dör plötsligt. Hur och när blir det lämpligt att tala om döden som kommer?

Han var förberedd men ingen annan! Han var bara några år över trettio och hade egentligen vara börjat att bli känd. Och ändå försökte han berätta gång på gång om sitt ärende. Hans far hade sänt honom att presentera en räddningsplan undan döden för alla människor. Fanns det någon som fattade vad han sade? Fanns det någon som ville ha allt han erbjöd om framtiden och nuet?

Först och främst gällde alla förmåner de närmaste och deras arvedel. Det handlade om ett himmelrike. Vem ville inte ha det? Jo, men många vuxna bara ifrågasatte och hånade honom. ”Vadå min fader och en annan fader?” Han talade ju till judar, som till sina bröder? Fortfarande går det att läsa historien om barnen, som ville ha allt han sade. De fattade. Himmelriket tillhörde redan dem men alla andra då?

Den 22 mars fick jag en aha-upplevelse genom min bibelläsning tillsammans med många andra efter en av olika planer. Det är föreslaget att läsa Josua kap 1 – 3. Israel folk hade kommit fram till Jordanfloden vid Jeriko och väntade på ett nytt under. Herren skulle driva undan vattnet en gång till för dem. Det lovade han.

”Men efter tre dagar gick tillsyningsmannen genom lägret och befallde folket och sade: ”Så snart ni får se HERRENs, er Guds, förbundsark och de levitiska prästerna som bär den, skall ni bryta upp från er plats och följa den, men låt det vara ett avstånd omkring två tusen alnar mellan den och er. Närmare den bör ni inte komma den, för att ni skall veta vilken väg ni skall gå, eftersom ni inte gått den vägen förut.” Jos 3:2-4 (Svenska Folkbibeln i översättning)

Först står det att det var HERREN deras Guds förbundsark – alltså Israels folks förbundsark med Gud. Senare står det i vers 11: ”Se hela jordens Herres förbundsark drar nu framför er över Jordan.”

När du går över floden går du inte ensam! Israels HERRE och Gud har gått vägen före och är hela jordens Herre.

Det är sju dagar kvar till skärtorsdagen. Då kan du och jag vara tillsammans med Jesus och lärjungarna i Getsemane och följa hans kamp för oss alla – följa kampen beskriven i bibeltexterna. Guds löften genom förbunden gäller än.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: