Döden närmar sig

Avståndet krymper i antal dagar till skärtorsdagen. Så kom en ny ruskig dödens dag i vårt land. Livet stannar för hela Sverige. Många anhöriga underrättas och chockas. Fler än en visste detta förut. Som om det går att säga: ”Vad var det jag sa?”

Det närmar sig en ny påsk. Vad var det jag sa? Döden närmar sig. Döden som vi inte vill tala om! Andra kan dö av ålderdom eller svår sjukdom. Andra kan dö i olyckor. Andra dog igår i Stockholm. Det är så nära. ”Döden stiger in genom våra fönster.” (Ur bibeln)

”Men mig skall Gud köpa fri, han skall ta mig ur dödsrikes grepp.” Psaltaren 49:16

Är detta rättvist? Vissa skall slippa dödsrikets grepp. Andra måste dö!

”Idag är frälsningens dag.” Idag har vi fortfarande tillgång till biblar. Vi kan läsa om Guds kamp mot den död som hotar alla. Helt rättvist. Jag bär inte ansvar för hela mänskligheten men har ansvar för mitt val. Det är bara en som vinner segerkransen, skrev Paulus. Kämpa som denne! Nu börjar jag ana äntligen vad han syftade på. Ingen kan leva någon annans liv. Bara sitt eget. Så kan det vara hur tätt som helst av medtävlare på ett Vasalopp eller på Göteborgsvarvet…

Det finns en bra satsning på Facebook – en medlemsgrupp med egen personlig anmälan att vilja vara med och läsa bibeln efter någon bibelläsningsplan. Detta upprepar jag som svar på bön. Vi kan inte vara utan bibelkunskap längre! Vi kan inte skylla på andra som inte vill prioritera bibelläsning gemensamt: Anta Utmaningen!

För tredje året å rad har vi läst Moseböckerna, Josua, Domareboken och Rut enligt Parallellplanen eller Kronologisk bibelläsningsplan. Det är början av året och blir liknande enligt andra planer. Frågorna gör att intresset blir större och större. Den som vågar ställa en fråga förlöser kunskap hos andra.

”Döden lurar – lura döden”, minns du den slogan på alla våra vägar. Det skulle bli noll-tolerans med säkrare vägar och säkrare förare. Döden är vår störste fiende. Det måste erkännas!

Är det då lämpligt att läsa bibeln, där Gud själv ger order om anfall på hela folk? Borde det inte vara en varningslapp, som författaren Eva Moberg skrev år 2000 i tidningen Ordfront, när nya översättningen kom ut?

Vågar du anta utmaningen att läsa och avgöra själv vem som vinner kampen över döden en gång för alla?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: