Kemiska tvångströjor

”Två väldiga strida om människans själ…”

Idag avslutas Psykiatrikonferensen 2017 i Göteborg. Jag har läst igenom den långa listan av talare, som var kallade. Konferensen har pågått från och med måndagen. Igår kväll stod en ensam man med sitt plakat: ”Sluta sjukförklara! Lyssna på patienterna”. De två som kämpar mot varandra är inte jämbördiga.

Irjas bok 001.jpg

År 1989 var konstvetaren Irja Bergströms doktorsavhandling om Ester Henning klar och kom ut. Den hade jag väntat på under alla åren, som den var på gång. Ämnet intresserad mig i allra högsta grad men skamkänslorna hindrade mig att berätta, att jag också varit inlåst.

Genom denna gedigna avhandling, som jag sträckläste, fanns systemet beskrivet. Äntligen började jag ana hur det gick till på stora sinnessjukhus och innan intagningen av en förvirrad person. Även om någon hittade en sjuk människas kunskap och värde, så var det för sent. Ester Henning var inte kontaktbar vid författarens enda möte med henne. Hon dog utan att få hålla i denna viktiga dokumentation och delvis upprättelse.

Två väldiga strida om människans själ. Fortfarande och i olika sammanhang. Det är bara att googla på Psykiatrikonferensen 2017 och läsa alla namnen på föreläsarna inom psykiatrisk vård och jämför obalansen! Vad förmår den ensamme mannen med sitt plakat igår kväll med sitt:

”Sluta sjukförklara! Lyssna på patienterna!”

Kemiska tvångströjor eller någon som vågar och vill lyssna tillräckligt länge? På måndagskvällen fanns en liten dialog på Kulturhuset i Frölunda i Sagorummet mellan de två representanterna: en före detta intagen, inlåst och illa behandlad trött 20-årig sjuksköterskeelev år 1956 och en pensionerad psykiater. De kom att handla om två människors olika förflutna. Vi hade först sett dokumentären: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt”. Sen var det tillfälle för frågor. Inte bara mellan oss två.

Boken med samma namn finns att köpa på Adlibris (några veckor till eller genom mig). För min del har jag drömt om att få en dialog med personal inom psykiatrin men ack så lång vägen är kvar för mig till att lyssna på en annans åsikt.

Den 18:e mars

Jag får frågan vart jag vill komma och varför jag inte lämnar det bakom mig, som hände mig på 50-talet. Svar: Därför att det fortfarande förekommer psykisk våldtäkt inom den psykiatriska vården. Psykiskt våldtäkt innebär att den sjuke blir totalt överrumplad av bältesläggning, tvångsinjektion och senare diagnoser. Detta innebär att personal övergår sina befogenheter, trots att det bara är läkare, som får ordinera bälte. Diagnoser skall omvärderas och ordinationer. Utomstående saknar kunskap om hur det kan gå till bakom låsta dörrar och tror att den typen av behandling hör till 1800-talet nästan. Svar på nästa fördom: Medicinerna numera är så bra att långbad i ömsom kallt eller varmt vatten inte behövs längre som annat exempel. Eller insulinchocker…

Medicinerna kan bli en kemisk tvångströja numera.

Många blir befriade av att äntligen men sent i livet få rätt diagnos på det som varit svårt att förstå. För min del fick jag äntligen rätt diagnos av en ortoped i tjänst, när jag fick ett kraftigt ryggskott. Ortopeden berättade utförligt om vad han såg och om hur min framtid skulle bli med denna svaga rygg. Då hade det gått 11 år och jag var arbetsterapeut i tjänst. De starka värktabletterna var också skadliga, som jag blivit ordinerad under åren.

Varför fortsätter jag att berätta? Därför att den ensamme mannen, som protesterade mot allt fackfolk inom psykiatrisk sjukvård inte är ensam om att vädja:

”Sluta sjukförklara! Lyssna på patienterna!”

Jag är uppvuxen på landet utan diagnoser men med vissa omdömen. Han eller hon var lite ”egen” eller lite tillbakadragen och gick för sig själv. Skräcken för ”Resta” hade inte bitit på mig, som väl var. Den var obefogad hemma. Okänd.

Jag måste inte kunna något ens om psykiska sjukdomar men fördomar är bra att ta itu med.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Kemiska tvångströjor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: