En nyckel

Statistik är intressant. Statistik kan visst läsas på olika sätt. Statistik kan vara missvisande sägs det. Det är årets sista dag och dags för statistik över årets bloggar. Igår undrade jag över om jag misslyckats totalt. Inte för att det var få besök utan tvärtom fler än vanligt.

Av 72 lästa bloggposter var det 49 besök på ”Skökan i bibeln”. Det var 10 på ”Jakobs tolv söner” och 7 på ”Skökan”. Så klart jag undrar vad det var som var bra i just de bloggposterna!

7 x 7 = 49. Vilken association ger det? 10 står fullhet eller? En gång sände Jesus ut 72 lärjungar…Vilken referensram har du, som läsare av min blogg? Har jag misslyckats totalt, när intresset finns för skökan i bibeln? Då måste jag börja om från början. Faktiskt.

HERREN ÄR EN. Budet lyder: Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. 2 Mos 20 Förbundet gällde och gäller mellan de två HERREN och ISRAEL likt ett äktenskap. (Där alla hans rikedomar och skydd blir hennes.) Israel fick två alternativ att lyssna och bli välsignade i allt eller att inte lyssna och tvingas ta konsekvenserna av förbannelse. Mitt emellan bergen Gerissim och Ebal finns en dalgång. En gång grävde patriarken Jakob en källa där, som blev historisk mark i bibelns berättelser. Där mötte Jesus en namnlös samarisk kvinna och gav henne livets vatten – en  egen källa. En kort sammanfattning, som jag vill visa på. Nyckelversen är att HERREN minns sitt förbund och hur ISRAEL följde Herren som en brud som följer sin brudgum. Herren har hållit sitt förbund men Israel blandade ihop sig, blev ett med  andra folks gudar under ökenvandringen och senare. En dag fick Israel ta konsekvenserna av sina val. Herren tog bort sin hand över dem och assyrierna invaderade deras område. Senare invaderades Juda rike och Benjamin av babylonierna.

Är sju gånger nog att förlåta äktenskapsbrott för HERREN? Nej, Jesus föreslog 7 x 70…

Och vem får vara hans utvalda idag och följa honom förutom Israel? Den som sagt ja till HERREN Jesus Kristus.

Vem är otrogen idag och följer nyandligheten som yoga eller astrologin?

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “En nyckel”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: