Harmagedon – fortsättning

Många inom frikyrkorörelsen har kusliga minnen av predikningar om yttersta tiden och Harmagedon. Det kanske mest gäller i min egen generation. Så kom ifrågasättandet. Så kom upproret mot den sortens förkunnelse. Helvetesläran. Tills det blev tyst. Efter det tog vetenskapsmännen vid och började berättelsen om ett perforerat ozonlager. För att inte tala om kärleksläran. Om alla tänker positivt samtidigt, så tar krigen slut. Så rogivande! Tänk positivt!

 En dag måste jag dammsuga i min bokhylla och hittade en bok, som jag fått men inte läst. Så oartigt! Givarens tanke var att vi skulle samtala om innehållet sedan. Boken heter:

”När tiden tog slut” Författare är Göran Sahlberg

Eftersom insidorna av bokens pärmar i början och slutet har en förminskad plansch av hela originalet av ”Guds plan genom tidsåldrarna” Copyright 1934 C.A. Chader.”, så läste jag boken. En författare har rätt att skriva sin text som den gått genom den egna referensramen. Bra skildrat av en tragik. Visst, vi kan samtala hur mycket som helst om felaktig förkunnelse och duktiga författare. ”Rädsla finns inte i kärleken,” står det i bibeln. Det är bara att stava på om och om igen! Det håller!

Ur 1 Johannes brev citerar jag hela 4:e kapitlet från Svenska Folkbibelns översättning. Jag sätter inte en rubrik för att få många att läsa denna bloggpost om Harmagedon! Det finns flera olika tolkningsmodeller men det är ingen ursäkt att låta bli att forska! Gud talar om i förväg vad som kommer att ske och vad som redan har skett genom sina profeter!

”Pröva andarna

4 1 Mina älskade, tro inte varje ande, utan pröva om andarna kommer från Gud. Det finns ju många falska profeter som har gått ut i världen. 2 Så känner ni igen Guds Ande: varje ande som bekänner att Jesus är Kristus som kommit i köttet, den är från Gud, 3 och varje ande som inte bekänner Jesus, den är inte från Gud. Detta är Antikrists ande, som ni har hört skulle komma och som redan nu finns i världen.
4 Ni, kära barn, är från Gud och har besegrat dem, för han som är i er är större än den som är i världen. 5 De är från världen, därför talar de utifrån världen och världen lyssnar till dem. 6 Vi tillhör Gud. Den som känner Gud lyssnar till oss . Den som inte är av Gud lyssnar inte till oss. Det är så vi känner igen sanningens Ande och villfarelsens ande.


Guds kärlek och vår

7 Mina älskade, låt oss älska varandra, för kärleken kommer från Gud. Var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. 8 Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, för Gud är kärlek. 9 Så uppenbarades Guds kärlek till oss : han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. 10 Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.
11 Mina älskade, om Gud har älskat oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra. 12 Ingen har någonsin sett Gud. Om vi älskar varandra, förblir Gud i oss och hans kärlek har nått sitt mål i oss. 13 Vi vet att vi förblir i honom och han i oss genom att han har gett oss av sin Ande. 14 Vi har sett och vittnar om att Fadern har sänt sin Son som världens Frälsare. 15 Om någon bekänner att Jesus är Guds Son, förblir Gud i honom och han själv förblir i Gud. 16 Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den.
Gud är kärlek. Den som förblir i kärleken förblir i Gud, och Gud förblir i honom.
17 Så har kärleken nått sitt mål hos oss: att vi har frimodighet på domens dag. För sådan han är, sådana är också vi i den här världen. 18 Det finns ingen rädsla i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan, för rädsla hör samman med straff. Den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken.
19 Vi älskar därför att han först har älskat oss. 20 Om någon säger att han älskar Gud men hatar sin broder, så är han en lögnare. Den som inte älskar sin broder, som han har sett, kan inte älska Gud som han inte har sett. 21 Och detta bud har vi från honom: att den som älskar Gud också ska älska sin broder.
”  Slut citat

När jag var ung fick jag inpräntat i mig, att Jesus hänvisade till vad det också står skrivet. Satan kan alla skrifterna och ville få Jesus på fall. Jesus kunde mer. Han kan hela sanningen och är den.

Han har frälst oss undan den kommande vredesdomen. Därför skrev jag inget mer om Harmagedon i förra bloggposten.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: