Kvinnan i bibeln

Män har visst svårt för den tolkningsmodell, som har ”bruden” som ett samlingsnamn på dem som följer Lammet. En liten motvikt i vart fall till alla gånger det står ”bröder” som tilltal i Nya Testamentet. Det fattas referensram. Det fattas förkunskap. Det har gått inflation i orden älska och brud. Raggarbruden i Kay Pollaks film ”Så som i himmelen” blir den bästa självutgivande kristna personen och Herrens sändebud prästen den mest vidrige, kyliga, lagiska personen. Ombytta roller för att framställa nyandligheten som den rätta. Inom New Age finns allt som kittlar människor i öronen av frigörande dans – frihet från all gammal träldom. ”Raggarbruden” som kan älska alla blir klädd i vitt som brud och som är rättfärdigheten färg och renhetens. Ja, där står hon sen som segrande brud i filmen och brudgummen dör strax efteråt…

En billig poäng minst sagt!

”Jesus bör klättra ner från korset” Kay Pollak

Bibeln budskap är att det inte fanns någon annan väg att frälsa världen från skulden än på korset. I Gamla Testamentet finns inte bara krig. Där finns ett bildspråk rakt igenom allt om HERREN som älskaren. HERREN älskar Israel som brudgummen älskar sin brud. Hon följer honom genom öknen var han än går. I Nya Testamentet utökas HERRENs kärlek att omfatta alla oss, som inte sökt honom. Paulus skriver, att han trolovat de i församlingen till Kristus. I Uppenbarelseboken talas om försoningens hemlighet genom att hålla kläderna vita, tvättade i Lammets blod. Ja, det finns många bevarade handskrifter.

Svenska Bibelsällskapet tillsammans med Oasrörelsen och andra har gjort det möjligt att få läsa bibeln tillsamman via Facebook och medlemskap i Anta Utmaningen. Var och en får välja helbibelplan eller halv eller en kvart om dagen till sin bibelläsning. Det är tillåtet att ställa frågor om det lästa. Det är tillåtet att kommentera. Vem förstår krigen i Gamla Testamentet utan vägledare? Vem förstår var profetiorna om Jesus står överallt på olika sätt? Jesus lovade sina lärjungar, att de skulle få bli döpta i den Helige Anden och få honom som advokat och lärare och mycket mera.

Vem förstår vad jag vill peka på i denna blogg utan förkunskaper? Kvinnan är fallen från början, framställs som klädd inför Gud, faller igen, blir upprättad och följer sin man och så vidare. Alla dessa berättelser finns om ”kvinnan” genom hela bibeln!

Så angående Höga Visan skrev jag kort i morse i Anta Utmaningen:

”GT:s skrifter blir ofta svåra att förstå djupet av utan de tidigare forskarna. Många ägnade sig bara åt ORDET och bönen. Vi lever i en sönderstressad tid då allt skall bli gjort på en gång. Hur rimmar det med ”…kom låt oss gå ut i öknen. Där vill jag ge min kärlek åt dig.” Jesus gick ut frivilligt i öknen och frestades i allt för vår skull under 40 dagars fasta. Där vann han seger över Satan för vår skull. Öknen är utan liv. Det är Satans transportsträcka – platsen för Asasel mellan träldomslandet och löfteslandet. (Nu gissar jag ) I öknen finns klippan, så att vi inte skall dö av törst innan vi är framme – klippan som blev slagen för vår skull. (Det är OK om Admin tar bort detta. Det hör till min kvart om dagen.)”

Skökan i bibeln som följer andra män (gudar) är både jag och du. Den rena, upprättade ”hustrun” är både jag och du, om vi tar emot trons gåva och blir gjorda rättfärdiga.

Det tål att tänka på! Kay Pollak har en annan lära än bibelns befriande, upprättande.

”Sanningen skall göra er fria,” sade Jesus.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Kvinnan i bibeln”

 1. Hej Gunnel!
  Jag gillar ditt bloggande. Och Anta utmaningen har jag också anmält mig till. Bibeln är bäst! Häromdagen var jag och handlade och visade upp väskan för kassörskan. ”Det var en gammal bok!!” kommenterade hon! ”Ja, och den är läsvärd, fick jag sagt. Jag läser den varje dag!”
  Det som var roligt när jag kommenterade tidigare inlägg var att du svarade. Då blir det ju kontakt! Tror jag förstår vad du menar när du önskar kommentarer! Ge och ta. Då blir det tillväxt! Också våra personliga tankegångar behöver mötas!
  Kram/Ann

  1. Hej Ann!

   Försöker analysera varför det inte kommer kommentarer. Då tar jag på mig hela skulden, att jag inte har besvarat kommentaren eller att inte jag kan föra ett samtal för jag har rätt. Sen blir det punkt slut. Män hoppar över mina kommentarer i sina bloggar men svarar på likasinnades/kollegors. Sen har jag ett stort minne för debatter och ältar. Och vill fortsätta förstå…

   Du och jag, Ann, är med i samma stora Pingstförsamling. När Svenska Kyrkans Unga öppnade tillfälle för samtal i bibelsajten år 2000, så ville jag hitta en gemensam nämnare. Där är jag fortfarande, att bibeln inte är skriven på mina villkor. Min intelligens överträffar inte de olika författarnas. För de är olika i olika tider med olika yrken och status. Det är jag, som skall anpassa mig efter summan av Guds ord!

   Vad är det för ”snack”, att vi tycker olika? Det är olika trender. Det är olika smak och olika musikstil. Det är olika åldrar och olika uppväxtförhållanden. Ja visst! Du och jag har så olika uppväxtförhållanden, som det går att ha. Än har vi inte prövat att läsa samma kapitel i bibeln för att pröva om vi fattar lika vad det står där.

   Allt gott
   önskar
   Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: